От "Възраждане" са нахлули в "Майчин дом" в петък сутрин и така са се намесили в един трудово-правен спор. Това съобщиха от болницата. Причината е в освобождаването от поста временно изпълняващ длъжността началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на д-р Елена Георгиева-Иванова.

"Рано сутринта днес представители на партия „Възраждане“ влязоха в болницата, намесвайки се в решението на конкретен трудово-правен въпрос и затруднявайки нормалното предоставяне на медицински грижи", се казва в официалното съобщение от "Майчин дом". 

И още:

"Съжаляваме, че д-р Георгиева-Иванова и нейният случай бяха употребени за политически цели. Подобни партийни кампании са против интересите на лекарите, акушерите, всички служители, и разбира се, срещу интересите на нашите пациенти. Клиниката по анестезиология и интензивно лечение продължава работа, спазвайки най-високите медицински стандарти."

Преди две седмици д-р Елена Георгиева-Иванова беше освободена от поста временно изпълняващ длъжността началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Мотивът е, че не е хабилитирано лице. "Д-р Георгиева-Иванова отказа 4 предложения да продължи работа, настоявайки единствено да бъде началник на клиниката, без да покрива задължителното по закон изискване за позицията – да е хабилитирано лице", държат да напомнят днес в съобщението от болницата. Последваха протести, организирани от синдикат „Защита“, с основно искане за оставката на директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов. Медици, основно от клиниката, оглавявана от д-р Георгиева, се оплакаха, от неправомерен натиск от страна на проф. Костов, атмосфера на страх и принуда, както имаха и претенции относно заплащането на труда им. Както и че новоназначеният временен шеф на клиниката доц. Емил Кържин идвал от ВМА и нямал специфични умения, необходими за АЕГ болница.

По-късно Съветът на директорите и ръководителите на всички клиники и звена на болницата огласиха позиция, в която се противопоставят на "опити за атака и политизиране" на случая и "призоваха да се прекрати злонамерената кампания срещу "Майчин дом".

По време на протеста пред Министерството на здравеопазването беше разпространен доклада на "Вътрешен одит" на МЗ, а по-късно той беше предаден и на депутати в Народното събрание. На заседание на парламентарната здравна комисия в отговор на депутатски въпроси служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви, че началник на Клиниката по анестезиология може да бъде само хабилитирано лице. По информация от болницата назначаването на доц. Кържин за и. д. началник на Клиниката е заради обезпокоително дългия период без хабилитирано лице начело на клиниката“, каза тогава той. 

Той подчерта, че в момента в „Майчин дом“ тече поредният вътрешен одит, като това било най-проверяваното от него лечебно заведение. От здравната комисия на НС задължиха Меджидиев на следващото заседание да покаже резултатите от всички проверки, извършени в "Майчин дом" през последните три години.

Според синдикат "Защита" не е имало никакво нахлуване и ситуацията е различна. От профсъюза имали среща с ръководството и изпратили покана до всички парламентарни групи техни представители да участват в нея. Появили се само двама депутати от "Възраждане": Деян Николов и Маргарита Генчева. "40 минути стояхме и чакахме долу на някой да му стане кеф да слезе долу. Среща дефакто нямаше, казаха ни, че директорът го няма и такава ще се състои следващата седмица", твърдят от "Защита" пред "Медиапул".

"Съжаляваме, че д-р Георгиева-Иванова и нейният случай бяха употребени за политически цели. Подобни партийни кампании са против интересите на лекарите, акушерите, всички служители, и разбира се, срещу интересите на нашите пациенти. Клиниката по анестезиология и интензивно лечение продължава работа, спазвайки най-високите медицински стандарти.

Съветът на директорите и ръководителите на всички клиники и звена на „Майчин дом“ единодушно се противопоставят на тези опити за атака и политизиране на случая. Призоваваме за прекратяване на злонамерената кампания срещу най-голямата акушеро-гинекологична болница на България в името на живота и здравето на хилядите жени и момичета, наши пациенти", се подчертава в днешната позиция на "Майчин дом".