Кой е "Осмият стълб"? Следователи, прокурори, съдии и полицаи на месечна заплата при "Осемте джуджета".

"Единственият ресторант, в който отиваш да получаваш пари, а не да даваш." 

Това казва Любена Павлова - Петрова във втората част на интервюто си пред Антикорупционния фонд. Павлова е председател на сдружение “План Б” и бивша съпруга на Петьо Петров, по-известен като Еврото, адвокат и бивш шеф на столичното следствие. Тя е и едно от основните лица в разследването за “Осемте джуджета”, която АКФ публикува в няколко части преди три години.

Павлова посочва отново двама основни магистрати като "контрагенти" на Петьо Петров – Борислав Сарафов, заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба, както и Емилия Русинова, заместник апелативен прокурор на София. 

И сегашни, и предишни членове на Висшия съдебен съвет са ходили в ресторанта "Осемте джуджета", потвърждава тя. "Колко от тях са били снимани и записвани? Всичките", уточнява.

Талантът на Петьо Петров е "да направи от нищо-нещо" -  в смисъл случаи, в които се взема решение и се отваря дело, съдебно производство.... "Да, и то литературно изпипано", потвърждава Павлова.

"Никой не е доволен, когато трябва да дава пари, а при него не беше евтино", добавя щрихи към "търговските" умения на бившия си съпруг.

На "заплата"

По думите ѝ не са слухове, че определени хора в съдебната система са били на "заплати". 

- Т. е. са били на заплата и към държавата, и към г-н Петров, ако може така да го формулираме?, пита един от интервюиращите Андрей Янкулов от АКФ.

 - Вярно е. Да, не са само слухове.

- Колко беше една такава заплата?

- На някои се даваше по две (хиляди). На други по пет, на трети по десет, двайсет. За валутата - българи сме.

- И следователи, и прокурори, и съдии?

- Да. Имаше и полицаи, които вземаха пари.

На въпрос: "Колко струва един магистрат?" отговаря пак с въпрос: "А колко струва един човек? Всеки има цена. Вие, аз със сигурност..."

За Пеевски - ни чула, ни видяла

Тя отрича да познава депутата от ДПС, санкциониран по "Магнитски", Делян Пеевски. На уточняващо питане, че все пак са били съседи на “Панорамен път” в квартал Бояна, казва:

"Това е един мръсен, прашен път. Не си махаме със съседите през улицата. Много хора живеят наблизо. Президентът, бившият премиер...".

Било само съвпадение.

Работят ли Пеевски и Петров заедно?

"Не мога да ви кажа. Какво биха могли да работят заедно?", отговаря тук Павлова.

Още от размислите ѝ по този въпрос:

"Много е удобно да наречеш някого нещо. Да му сложиш един тризъбец, рога и опашка".

За Сарафов и връзката му с Еврото

"Аз, Петьо Петров, Боби Сарафов, съпругата му и Емил Петров, който брат на Петьо и ни е кум. Дружеска среща, приятелска, въпреки че въпросът е бил работен със сигурност", спомня си тя за снимки от "Осемте джуджета", на които се виждат близки отношения между Сарафов и Петров.

- Очевидно г-н Сарафов е бил много важна част от това, което се е случвало в тази мрежа на влияние, отбелязва Николай Стайков от АКФ. И иска подробности за ролята на шефа на Следствието.

- Не знаете, че бяхме близки семейни приятели, че много пъти е бил проводник на интересите на г-н Петров - дали лични, дали финансови...Заедно ходихме до "Делта хил" да си избираме къщи..., изброява Павлова.

На друга, станала публична, снимка е Емилия Русинова, за която Любена, казва: "Тя също беше част гост на ресторанта".

"Можем да кажем, че е била част от мрежата...Беше от редовните контрагенти."

Само е чувала и чела как се перат пари

За сдружението си "План Б", известно основно с организираните протест в подкрепа на главни прокурори, Павлова твърди, че било създадено, за да прави добро, да бори корупцията в съдебната система. "Но станах известна с това, че съм подскачала пред Съдебната палата да защитавам Сотир Цацаров".

На въпрос има ли връзка между предишния главен прокурор и после шеф на КПКОНПИ по някакъв начин с Петьо Петров, тя казва: "Г-н Петров работеше под г-н Цацаров в съдебната система."

Попитана дали въобще познава Цацаров, обяснява, че го е срещала пред Съдебната палата. "Това е документирано, имам хубава снимка с него".

Самата Павлова също била честна  и съвестна данъкоплатка по нейните собствени твърдения, бизнесът с апартаменти е чист и прозрачен, а тя само е чувала и чела как се перат пари, "не съм го правила". Но отрича, че това да става през недвижими имоти е удобен начин.

"Не изпират пари, тогава трябва да доказваш пари", твърди тя.

"Не всичко трябва да стане явно сега"

По едно време в течение на интервюто Любена Павлова обявява многозначително:

"Не всичко скрито трябва да става явно. Или поне не сега. За всяко нещо си има време".

Като гражданска организация АКФ подхожда критично към всяко едно индивидуално изявление в рамките на „Осемте джуджета“, тъй като няма средствата да верифицира изцяло тяхната достоверност.

Въпреки това, публикуваме това интервю, тъй като казаното в него дава достатъчно важни данни за криминална мрежа, която в продължение на години е упражнявала непозволено влияние в съдебната система. Вярваме, че интервюто ще допринесе за разкриването на обективната истина, която обаче може да бъде установена само в едно всеобхватно и задълбочено институционално разследване, правят уточнението от Антикорупционния фонд.