Записът от Националния съвет на "Продължаваме промяната" е направен професионално и със специална техника, а не с таблет, както твърдеше Радостин Василев, който го пусна.

Това обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в "Панорама" по БНТ в петък вечер.

"Разбирате ли какво се случи? Партийната централа на политическата сила, която трябваше да получи мандат за съставяне на правителство, беше подслушвана и е извършен запис. Тази разигравка, как заспал някой си Радостин Василев - в случая, и бил записал случайно тази среща, е абсолютна лъжа", каза той.

"Вече сме проверили как е направен записът. Няма да оставим така случая. Убеден съм, че целта е била да се провали вторият мандат и да няма редовно правителство. Почти сме установили, че този запис не може да се извърши от таблет вкъщи. Направен е професионално и със специална техника", добави Атанасов.

Той нарече случилото се "специфичен Уотъргейт".

Кога полицията и службите ще вземат отношение по казуса, попита той като даже отправи предположения, че може да има замесени от тези среди в правенето на записа.

"Аз подозирам, че някои от нашите специални служби съдействаха на този компромат. Това трябва да се изясни. И това може да стане само по парламентарен път", смята той.

Атанасов не даде ясен отговор как от ПП-ДБ ще действат по отношение на поискания вече официално от  главния прокурор Иван Гешев имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В коалицията все още не били обсъждали дали ще подкрепят свалянето на имунитета на бившия премиер, затова той не можел да сподели и лично как той ще постъпи.

"Не може и не вярвам Борисов да заложи правителството срещу собствения си имунитет. Да се откаже от него е най-разумният начин", подчерта той.

Все пак отбеляза, че било странно как изведнъж от прокуратурата се забързали по делото, по което години наред нямало движение, а в това време Борисов не е бил депутат и не е имал имунитет. 

По най-бързия начин трябва да се внесат законопроектите за промяна на управлението на българските служби, защото по Конституция Министерският съвет отговаря за сигурността и обществения ред в страната, смята Атанасов.

"Не господин президентът, който и да е той, би трябвало да назначава шефовете на службите. А аз вече казах веднъж и ще го повторя - смятам, че председателят на ДАНС, с участието си в тази постановка, която бе разиграна в открито заседание на НС, сам си отряза главата, защото зае политическа позиция, което е недопустимо за деполитизиран началник", коментира още съпредседателят на "Демократична България".