"Манчестър Сити" взе още една купа и е само на победа от мечтания "требъл". Отборът на Пеп Гуардиола надви "Манчестър Юнайтед" с 2:1 на финала в турнира за Купата на Футболната асоциация на "Уембли". Вече стана шампион, това означава домашен дубъл.

Идната събота му остава финалът в Шампионската лига срещу "Интер" (Милано) в Истанбул. При победа ще изравни постижението на "Юнайтед" от 1999 г.

"Гражданите" бяха по-добри в битката с големия си градски опонент, наложиха се с по-високата си класа, а и опит на пълния и оцветен в небесносиньо и червено "Уембли".

Двубоят имаше гръмовно начало. "Гражданите" удариха още в 13-ата секунда и това е най-бързият гол в историята на финалите на турнира. Ерлинг Холанд спечели въздушен дуел и топката стигна до героя на сблъсъка Илкай Гюндоган, който с прецизен удар прати топката в горния ляв ъгъл на нереагиралия Давид де Хеа.

Нататък "Сити" пропусна на два пъти при центрирания - близо до втори гол бяха Родри и Холанд.

В 30-ата минута "червените дяволи" протестираха за дузпа за игра с ръка на Джак Грийлиш и я получиха, като съдията Пол Тиърни прегледа ВАР. Бруно Фернандеш хладнокръвно реализира - 1:1 в 33-тата.

"Сити" натисна до края на полувремето и създаде ситуации за 2:1, но полувремето приключи при 1:1. Упорството на шампиона бе възнаградено в 51-ата, когато Кевин де Бройне намери Гюндоган пред пеналта от свободен удар и германският национал заби второто си попадение. Ако за първия гол може да се спори, то за втория е ясно, че Де Хеа има вина (долу).

В следващите минути испанецът поне донякъде компенсира грешката си с намеси при набези на "небесносините". А трети гол на Гюндоган не беше зачетен заради засада.

"Манчестър Юнайтед" опита да притисне съперника си, да бъде по-агресивен в атака. Но освен няколко добри атаки, най-вече чрез влезлия като смяна Алехандро Гарначо, не съумя истински да притесни фаворита. Напротив - по-вероятно беше гол да падне във вратата на Де Хеа.

Изключение направи ситуация в добавеното време, когато при разбъркване топката по чудо не влезе в мрежата на "Сити", след като с нея игра Скот Мактомини. Тя срещна гредата и финалът бе решен за 90 минути, в които Гюндоган и компания все пак заслужиха повече най-стария футболен трофей в света.