Атанас Славов от "Демократична България" е бил поканен лично от съпредседателя на ПП Кирил Петков за правосъден министър в проектокабинета с втория мандат. Това каза в неделя по Нова тв Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

Появата на Славов във финалния вариант беше изненада - първо заради няколко спрягани преди това имена за поста, но основно защото до този момент от ДБ избягваха внимателно ангажиране с персонално присъствие в бъдещия кабинет и предпочитаха да стоят леко встрани от прякото участие в изпълнителната власт.

"Ужасно доволна съм, че Атанас Славов прие да бъде министър на правосъдието. Поканата дойде лично от Кирил Петков, съгласувана е с акад. Денков", твърди Бориславова.

"Това е окончателният вариант на кабинета "Денков-Габриел", за който са се съгласили от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Този състав е много добра стъпка напред за страната, има да реши немалко кризи и задачи. Колкото по-бързо заработи, по-добре.

Няма доверие между двете парламентарни сили (за липсата на доверие говори в петък и проектопремиерът Денков-бел. ред.), но този кабинет трябва да започне да работи. Тази седмица ще имаме редовен кабинет", добави тя.

"Изпращането на Пеевски е провокация"

Лена Бориславова коментира и разговорите с ДПС в петък, часове преди да бъде обявен съставът на кабинета, както и присъствието на тази среща на санкционирания по "Магнитски" депутат от Движението Делян Пеевски. Според нея в това присъствие е имало провокация.

"Преговарящата страна решава кого да изпрати на едни преговори. Но изпращането на Делян Пеевски за мен е провокация. Можем да се оставим на провокации или да свършим работа", каза тя.

От ПП вчера даже решиха да пуснат и обяснение по този въпрос.

"Говорено е с тях само за подкрепа за конституционно мнозинство", повтори и днес Бориславова тази позиция.

"Борисов има право да реши сам за имунитета си"

По темата за искания от главния прокурор Иван Гешев имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тя отговори уклончиво:

"Борисов има право да реши какво да прави със собствения си имунитет. Призоваваме да бъде подаден доброволно, но отчитаме факта, че имунитетите не се дават просто така.

Дадени са с причина - за да не се упражнява политически натиск. Затова когато лицето откаже да го даде, тогава нашата роля е да се мине по парламентарната процедура."

Поведението на Радев - "тъжно"

Според Бориславова острите изказвания и действия на президента Румен Радев при връчването на втория мандат и в последвалите дни, в които говореше за "пълзяща диктатура" и т. н., са "тъжно поведение".

"Подобни ходове водят до уронване на престижа на институциите. Това е отклоняване от конституционните норми и политически разумното поведение. Радев влезе в една рамка с главния прокурор и съпругата си, защото иска да има още служебни правителства", каза тя.

По думите ѝ има страшно много сили, които се опитват да няма редовно правителство.

"Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, предпочитат за собствени или чужди цели да няма бюджет, да не ни приемат в еврозоната и да продължава нестабилността.

Когато съпротивата срещу редовно правителство е жестока, значи необходимостта от него е съществена. Затова усъвършенствахме състава, така че да се ползва с експертна и политическа подкрепа", заяви още Бориславова.