"В това правителство не става въпрос някой да министерства щастливо. Това ще е много особено - правителство, което има задача да рестартира целия правов ред. Конституционната промяна е върхът на това усилие."

Така обясни сълидерът на "Демократична България" Христо Иванов пред бТВ случващото се на политическата сцена.

Говорейки за основната цел - връщането на правовия ред в страната, той изреди, че задачите са много.

"Тук влиза запълването на Инспектората (към ВСС) с хора, които са наистина способни да започнат цялото това гюбре (от турски - тор, нечистотии, б.р.), което излиза на повърхността в такава уродлива форма!"

И даде пример още с презареждането на регулаторите, които били в състояние на будна кома.

Иванов предрече, че кабинетът трябва да е "много особен инструмент – то не е обикновено правителство".

"Аз винаги – поне от 2013 година насам съм казвал, че промяната в България ще дойде чрез сериозни инстутиционални промени. Започвайки с конституционна промяна!

Опитах това през 2014-15 г. - знаем как свърши това нещо и си подадох оставката."

"В цялото това гюбре ние опитахме да бръкнем още тогава."

Иванов напомни, че като министър на правосъдието тогава се възползва от правото си и при очевидно "широко затворените очи" на ВСС инициира процедура за дисциплинарно производство срещу Петьо Еврото.

- Кой го запази тогава - попита водещият Светослав Иванов.

- Цацаров! Тогава го запази Цацаров и мнозинството му във ВСС - напомни политикът.

(За целта тогавашният главен прокурор уж образува проверка на Еврото, по тази причина от ВСС той бе пуснат ди напусне с оставка през "парадния вход", а прокуратурата после не откри нарушения при тогавашния следовател и прекрати всичко, б.р. на Клуб Z)

Той отговори и на въпрос - как така са се оказали на преговори с Делян Пеевски в стаята на ДПС за съдебна реформа. Както и - не са ли наивници с добри намерения, на които е приложен капан. Иванов каза, че за да има "мащабен рестарт на парламентарната република", ще говорят с всички парламентарно представени сили.

"Това беше среща на ниво парламентарни групи. Ръководствата на парламентарните групи са суверенно решение на всяка група.

Ние не сме се крили по кьошетата с ДПС. Не сме водили разговори по ресторанти", реферира той към прословутия израз, че например съдебната система се реди "на бели покривки".

Все пак Иванов обяви, че "не дават доверие никому".

"Опасности има всякакви – и ние не сме нито наивни, нито неподготвени. Сега, 30 г по-късно, ние имаме натрупан болезнен опит", каза той по повод главния прокурор и "дребните шрифтове" в законодателството.

"Ние в петък успяхме да осигурим 160 гласа. Бързата писта изисква 180 гласа – ние ще продълим тези усилия, ще продължим разговори с другите парламентарни сили – надявам се и с БСП."

Иванов разкри, че вероятно след сегашните стъпки следва писане на нов Закон за съдебната власт и дори нов закон за прокуратурата.

"Смятам, че сме добре подготвени за тези заложени институционални капани в процеса. Но нямаме право да не опитаме."

Борисов и имунитета, Радев и импийчмънта

Иванов не отговори на прекия въпрос - ще гласуват ли за или против сваляне на имунитета на Бойко Борисов по искане на Гешев.

Решението ще е след като се запознаят с документите.

И обяви че на всички е ясно, че Иван Гешев, след като години "пази" историята от Барселона, не преследва правни цели с действията си в последно време. Казуса с Барселона той нарече "част от неговата политическа отбрана".

"Това е пълно отрицание на всякаква представа за обективност. Не е правосъдие! Ние се борим за правосъдие, не се борим едни хора да бъдат намазани с катран и пера и да бъдат подкарани по улицата.

Ненормалното развитие на правосъдието не може да бъде правосъдие", заяви още Иванов.

Относно ролята на президента, който рязко се обърна срещу възможността да се състави редовно правителство, Иванов коментира:

"Той пропусна ролята на институционален посредник, влезе в ролята на участник на терена на деленето на властта. Той можеше да бъде част от решаванто на кризата, а стана част от кризата."

Иванов напомни, че при срещите си в президенството Радев изпаднал спрямо тях в "кръчмарска полемика".

"Той, мисля, че във всичките тези месеци – 5 избора, 5 пъти ние се връщахме при него - не разбра докрай каква е ролята на президента."