Златан Ибрахимович официално се оттегли от футбола на 41 години. Нападателят на "Милан" бе изпратен от клуба и феновете на кратка, но съдържателна церемония на "Сан Сиро" по време на последния за сезона мач на "росонерите" - 3:1 срещу "Верона".

Шведът говори пред публиката, а след това пред медиите, като не изневери на типичния си маниер.

"Имам много спомени и много емоции тук. Първият път, когато дойдох, вие ми дадохте щастие. Вторият път - любов. Ще бъда фен на "Милан" цял живот. Дойде време да кажа сбогом на футбола, но не и на вас. Ще се видим пак. Форца, "Милан" и довиждане", обърна се Ибрахимович - много емоционално, към феновете, които бурно го аплодираха и скандираха името му.

Бившият национал на "тре крунур" прекара по-голямата част от сезона извън терена поради контузия, като игра само в четири двубоя за "Милан" и отбеляза веднъж при поражението с 1:3 срещу "Удинезе" през март.

Той имаше планове да играе за Швеция на Евро 2024 - при класиране на селекцията, но явно здравословното му състояние го принуждава да сложи край.

"Благодаря на журналистите за търпението ви, сега ще имате по-малко работа без мен. От утре аз съм свободен човек от света на футбола, каза Ибрахимович пред медиите. - Това беше дълга кариера, наистина дълга, благодаря на всички, които ми дадоха сили, адреналин и емоция да продължа."

Ибрахимович отклони въпросите относно плановете си за бъдещето, като предпочете да не разкрива никакви подробности:

"За момента просто искам да отделя малко време и да се насладя на това, което съм направил. Не е редно да се вземат решения прибързано, в момента има твърде много емоции. Искам да си взема лятото почивка, да помисля и тогава ще преценя."

На въпрос кой може да замени Ибрахимович, отговорът му беше ясен:

"Невъзможно, има само един Златан! Като дете ме сравняваха с Марко ван Бастен, но той е този, който е, и аз съм такъв, какъвто съм. Може да има прилики, но не мисля, че сравненията са подходящи. Съмнявам се, че ще намерим друг Златан с моето его."

"Не можех да мечтая за подобна вечер. От първия ден се почувствах като у дома си с "Милан". Когато си тръгна от тук, ще ми липсва много", каза Ибрахимович.

Кариера, преминала през някои от най-големите клубове в света

Ибрахимович започна кариерата си в "Малмьо" и се присъедини към "Аякс" през 2001 г., след като отхвърли предложение на мениджъра на "Арсенал" Арсен Венгер.

"Арсен Венгер ме помоли да направя проби в "Арсенал", когато бях на 17. Отказах. Златан не ходи на проби", каза преди време таранът.

Нападателят имаше периоди в "Ювентус" и "Интер" (Милано) преди разочароващ период в "Барселона", където влезе в конфликт с треньора Пеп Гуардиола.

"Когато ме купувате, вие купувате "Ферари". Ако карате "Ферари", слагате премиум гориво в резервоара, карате по магистралата и натискате газта. Гуардиола зареди с дизел и отиде да се върти в провинцията. Ако това е, което искаше, трябваше да си купи ФИАТ от самото начало", рече в неподражаемия си стил Ибрахимович.

Шведът се присъедини към "Милан" за първи път, първоначално под наем, през 2010 г., преди да се премести в "Пари Сен Жермен", където отбеляза 113 пъти в 122 мача в Лига 1.

Той също изкара периоди с "Манчестър Юнайтед", с който спечели Лига Европа и Купата на лигата, и "Лос Анджелис Галакси", преди да се завърне на "Сан Сиро".

Знаковият №9 е голмайстор номер 1 на Швеция с 62 гола в 122 мача. Напусна националния отбор след Евро 2016, но се върна през 2021 г. при неуспешния опит за класиране на Световното в Катар.

Какво се случи в последния кръг на "калчото"?

При наказанието на "Ювентус" с отнемане на точки, извадили тима от топ 4, освен шампионът "Наполи" и вторият "Лацио" в Шампионската лига ще играят "Интер" и "Милан". В Лига Европа са "Аталанта" и "Рома", а "Ювентус" - в Лига на конференциите.

"Рома" победи "Специя" с 2:1, а Жозе Моуриньо даде да се разбере, че остава. Юве приключи кошмарния сезон с 1:0 на терена на "Удинезе".

"Сампдория" и "Кремонезе" изпаднаха, а "Специя" и "Верона" ще играят бараж, като единият ще отиде в Серия Б.

Българският национал Валентин Антов получи игрови минути за своя "Монца" при тежката загуба с 2:5 при гостуването на "Аталанта". Антов замени Патрик Чурия в 82-ата минута при 2:4. До края отборът на Силвио Берлускони пусна още един гол.   

"Монца" завърши на 11-о място в дебютния си сезон в Серия А. "Наполи" получи шампионския си трофей и ознаменува коронацията с 2:0 срещу "Сампдория" на стадион "Диего Армандо Марадона".