Украйна осигурява дронове на своя мрежа от агенти в Русия, извършващи саботажи срещу руски цели. Това съобщиха пред Си Ен Ен източници от американското разузнаване.

Американските служители смятат, че проукраински агенти в Русия са извършили атаката с дронове, насочена към Кремъл в началото на май, като са пуснали безпилотните самолети от територията на Руската федерация.

Не е ясно дали други атаки с дронове, извършени през последните дни – включително една, насочена към жилищен квартал на олигарси в Москва и друга атака - срещу петролни рафинерии в Южна Русия – също са били извършени от вътрешността на Русия или са проведени от тази мрежа от проукраински агенти.

Източниците на Си Ен Ен смятат, че няма доказателства някоя от атаките да е извършена с помощта на предоставени от САЩ дронове. Длъжностните лица не можели да кажат категорично как Украйна е успяла да транспортира безпилотните самолети зад вражеските линии, но двама от източниците обяснили пред американската медия, че през последното десетилетие са били развити контрабандни канали, които биха могли да бъдат използвани за изпращане на дронове или компоненти за дронове в Русия, където след това биха могли да бъдат сглобени.

През последните месеци се наблюдава ръст на атаките на руска територия. Шефът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов предлагал някои от най-дръзкитенаглите планове за операции срещу Русия и много цени символичните действия, разказват американските служители пред Си Ен Ен.

Класифицирани документи на Пентагона, изтекли онлайн по-рано тази година, разкриха, че ЦРУ е призовало Буданов да "отложи" атаките срещу Русия на годишнината от нейното нахлуване в Украйна, предаде "Вашингтон пост". Буданов се е съобразил с искането на ЦРУ, става ясно от секретните документи. Но дронове бяха забелязани близо до Москва на 28 февруари, само дни след годишнината.

Друг изтекъл доклад на американското разузнаване, получен от Си Ен Ен, разкрива, че в края на февруари Зеленски е предложил да се ударят руски цели в Ростовска област. Не е ясно дали този план се е осъществил, но петролни съоръжения в региона се запалиха, след като бяха предполагаемо ударени от дронове няколко пъти през последната година – атаки, за които Москва обвинява Украйна.

Публично високопоставени американски служители осъдиха ударите в Русия, предупреждавайки за потенциала от ескалация на войната. Но говорейки анонимно пред Си Ен Ен, западни служители твърдят, че трансграничните атаки са умна военна стратегия, която може да отклони руските ресурси към защита на собствената територия, докато Украйна се подготвя за голямо контранастъпление.