“Изглежда, че е направено най-важното географско откритие в сферата на политиката – Русия вече не е Европа.“

Това заяви руският журналист Дмитрий Муратов, лауреат на Нобелова награда за мир през 2021 г. Той говори на безпрецедентна конференция на руската опозиция от цял свят, организирана от Европейския парламент в Брюксел. Муратов обаче не пристигна лично, а се включи онлайн от Москва.

„Смятам, че президентът Путин приключи мечтата на император Петър I, която искаше да отвори прозорец към Европа. Този прозорец е закован като че ли завинаги. Във всеки случай, със сигурност за времето, през което ще живеят следващите поколения“, допълни Муратов.

Той предупреди, че не може да използва определени изрази поради местонахождението си.

Целите на „специалната военна операция“, както Кремъл нарича войната в Украйна, са ясни на малцина, освен може би на Путин.

Друг резултат е, че Русия и Украйна повече никога няма да бъдат заедно.

Още един от резултатите засяга самото православие, на първо място Руската православна църква (РПЦ). 

„Тя се отказа от Бога от Новия завет. Главната сегашна идея – религиозна и пропагандистка – е, че смъртта е по-важна от живота. Не животът е дар Божи, а смъртта е в името на държавата“, изтъкна Муратов.

Като пример той посочи, че ако смъртта е след подписване на договор за военна служба, за нея плащат много повече. Човек получава за това толкова, колкото иначе ще вземе за 20-25 години от живота си. 

„В Русия се насажда култ към смъртта“, обобщи знаменитият журналист.

„Инженери срещу диктатори“

Европейците чакат кога руснаците ще се изкажат срещу „специалната военна операция“, за мир. Но в Русия не е имало нито един федерален референдум. Опозиционерите са в затвора, закрити са десетки медии, стотици журналисти са в изгнание, самата журналистическа професия е практически под забрана. Закрити са и основните социални мрежи.

Дмитрий Муратов смята, че скоро в Русия ще спрат достъпа до YouTube и Wikipedia. Това заплашва и месинджъра на Telegram.

„Журналистите в изгнание и останалите в Русия изпълняват изпълняват мисията си пред обществото. Но главното, което сега може и трябва да бъде направено, е инженерите да се застъпят за свободата на словото“, заяви Муратов.

Според него инженерите трябва да измислят технологични начини, при които е невъзможно да бъде YouTube, да бъде убит Telegram и да бъде ограничен достъпът до Wikipedia.

„Инженери срещу диктатори“ може да стане голямо световно движение и Муратов е убеден, че много страни в света биха подкрепили идеята.

Журналистът Сергей Пархоменко разкритикува технологичните гиганти от рода на Google, Apple, YouTube, че не разбират ситуацията, в която се намират колегите му в Русия. Те казват, че единственото, което ги интересува, е само бизнесът.

„Междувременно в ръцете им има колосални възможности. Точно те могат да се противопоставят на тоталитарните намерения, да лишат руските медии от достъп до тяхната аудитория. И тук става дума не за помощ за журналистите, а че страна, начело на която е обезумял диктатор, разпореждащ се с ядрено оръжие, не трябва да получи тотален контрол над интернет“, смята Пархоменко.

Тези компании биха могли по думите му да създадат инструменти за заобикаляне на блокиранията и да направят така, че такива ходове да се окажат твърде рискови и скъпи за режима на Путин. Пархоменко даде пример:

„Всеки руски офицер, агент на ФСБ, полицай, държавен служител има в джоба си айфон или телефон със система Android. Това нещо трябва да се превърне в сляпа и глуха тухла в ситуация, когато бъдат блокирани най-големите комуникационни капацитети. Трябва да си дадат сметка, че тези системи трябва да замлъкнат или дори да загинат при всеки опит за атакуване на комуникационните системи.“

Журналистът призова ЕС, САЩ и Великобритания да окажат натиск в тази посока на най-големите технологични компании в света.

По въпроса се изказа и зам.-председателят на Европейската комисия по ценността и прозрачността Вера Йоурова.

Тя призна, че дълги години е убеждавала компаниите да бъдат неутрални, да не модерират политически дебати, да не си пъхат носа в политиката.

„Но след като започна нахлуването в Украйна, имахме срещи с най-големите компании им казах: Изберете правилната страна на историята. И те правят това, което съгласувахме. Говорим за потвърждаване на информацията, за достъп до мрежите в Русия, за сътрудничество между големи платформи и руски журналисти в изгнание, за да могат да предават информация в родината си“, каза Йоурова.

Разгром като на нацистка Германия

„Поддържаме руснаците, които са против режима. В останалото сме различни и ще останем такива. Защото представляваме различни групи хора“, заяви Михаил Ходорковски.

Някога той е най-богатият руснак със състояние, възлизащо на 15 милиарда долара. Олигархът прекара десет години в лагер след политически процес, режисиран по заповед на Путин.

„Трябва обаче честно да признаем – тези, които сме готови да представляваме, далеч не са цялото население на Русия. Но се надявам именно тази антивоенна и демократична част от обществото да определи бъдещето на Русия“, изтъкна бившия собственик на петролния гигант ЮКОС.

Изобщо не може да става дума за дългосрочен или дори средносрочен договор с Путин. Този режим трябва да бъде разрушен и друг път към мирно и нормално бъдеще не само за Европа, но и за Русия няма.

„Обикновена замяна на Путин с човек с друго име без преход към парламентарна, дълбоко федерализиран вмодел на управление, без свободни и честни избори няма да промени нищо. От друга страна, разпадът на Русия би бил опасен не само за руснаците, но и за Запада. Обясняване на ставащото към руското общество е не по-малко важно от санкциите“, категоричен бе Ходорковски.

Бъдещето на Русия е свързано с нейния разгром в Украйна, смята Гари Каспаров. Бившияв световен шампион по шахмат и виден опозиционер се включи онлайн от Ню Йорк.

„Трябва да променим Русия отвътре. Но само пълният разгром на фашисткия режим по подобие на 40-те г на ХХ век може да доведе до промени“, изтъкна той, като имаше предвид поражението на Германия във Втората световна война.

И няма никакво съмнение, че след войната на Русия ще бъде гледано именно като на нацистка Германия. Но в случайна превземане на Киев за три дни, както смятал Путин, в момента  Няма съмнение – ще гледат на нас като на нац Германия. Но това е важен момент за ЕС. Защото ако не дай Боже Путин завземеше Киев за три дни, както се надяваше и както вероятно предполагаха ЕС и САЩ, сега срещата не би била с руската опозиция, а с някакъв марионетен пропутински режим, ръководен от московското протеже Виктор Медведчук.

Главната заплаха за режима в Москва е либералната демокрация, каза Владимир Милов – вицепрезидент на Фондация „Свободна Русия“. Кремъл и ФСБ пръскат огромни ресурси и енергия, за да се борят с разпространението на нейните идеи в Русия. И затова не трябва да се мисли, че демокрацията в страната не е възможна.