Хората и най-вече медиите са коментирали със задоволство новината за заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за ареста на руския президент Владимир Путин заради депортирането и принудителното задържане на украински деца и спряха дотук. Но съдбите на самите деца като цяло вече никого не вълнуват.

Това заяви пред евродепутати руския журналист Дмитрий Муратов – лауреат на Нобелова награда за мир през 2021 г. По видеовръзка от Москва той участва в заседание на Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС и укрепването на почтеността, прозрачността и отчетността в Европейския парламент.

“Не усещам никакъв напредък за изясняване на обстоятелствата (за децата – б.р.). Разбера се, експрезидентът Дмитрий Медведев каза, че не би било зле съдът в Хага да бъде разрушен с хиперзвукова ракета. Докато още не го е разрушил, има смисъл реално да се разбере какво става с тези деца“, каза Муратов.

Той цитира стряскаши цифри.

По данни на Украйна става дума за 16 226 деца, насилствено задържани в Русия. Според адвокат Еманюел Дауд, завел иска пред МНС, децата са 13 000. Оценката на американското Йейлско училище, финансирано от Държавния департамент, броят е 6000. А по думите на Мария Лвова-Белова – комисарката по правата на детето в администрацията на Путин, срещу която също има заповед за арест, децата са малко над 1000.

„Сега никой няма да повярва на държавите, които враждуват. Затова трябва одит“, смята Дмитрий Муратов.

Той помоли Европейския парламент да се обърне за съдействия към ЮНИЦЕФ  - Детския фонд на ООН, с моблбата да помогне на задържаните деца да се върнат.

Не по-малко стряскащи бяха огласените от журналиста данни на ЮНИЦЕФ за убити по време на войната деца.

Към 10 януари т. г. са убити или разкъсани от снаряди 176 момичета и 220 момчета. И тази цифра вече със сигурност е увеличена. 35 от тях са били обезобразени до такава степен, че не е било възможно да бъде установен полът им.

Дмитрий Муратов на няколко пъти остро разкритикува Запада, че е толерирал руския президент Владимир Путин. И на няколко пъти иронично подмяташе към председателя на парламентарната комисия Рафаел Глюксман: „Вписах ли се във времето за изказване?“.

Още в началото нобелистът предупреди, че поради новите репресивни закони в Русия не може да коментира някои изказвания на евродепутатите.

Муратов обаче започна с това, че показа снимка от извършващите се точно в момента на проявата му обиски в домовете на членове и правозащитници на Общество „Мемориал“, ликвидирано в края на 2021 г. И допълни, че активисти като Ян Рачински, Олег Орлов, Никита Петров, Александра Поливанова и други са заплашени от по няколко години затвор.

Муратов призова евродепутатите да следят много внимателно какво става с политзатворниците в Русия. Броят им непрекъснато нараства.

Закрити са вече 265 медии. Тази участ е сполетяла на практика всички независими от държавата медии. Стотици журналисти са принудени да емигрират.

По официални данни правоохранителните органи в Русия са блокирали 117 000 „фейка“. Става дума обаче преди всичко за протестни постове в социалните мрежи.

21 000 арестувани и съдени в Русия

21 000 са хората, които са задържани, арестувани или срещу тях са заведени административни наказателни дела, изтъкна видният руски журналист.

„Стига вече приказки, че цяла Русия седи и мълчи. Не, в Русия има протести най-вече сред младото поколение. Тези протести жестоко се потискат“, каза Муратов.

И допълни, че в Москва, където се намира, не може да произнесе думата, с която започва знаменитият роман на Лев Толстой.

„Втората дума от названието му – „мир“, все още не е отменена. През последната година фактически бяха отменени изборите. Опозицията е в затвора. Прекратено бе спазването на международното право. Прекратено бе отричането на възможността за ядрена война“, обрисува Муратов картината в родната си страна.

Той обаче не е съгласен това да бъде наричано държавен преврат. Ако е преврат, то той е от нов вид, защото съхранява действащата власт.

В резултат на „специалната военна операция“, както режимът на Путин нарича агресията, Русия никога вече няма да има украинския народ като братски. В Кремъл винаги са се държали като голям брат. А украинците са отказали да бъдат малкият брат.

Войната е довела до цели, коренно противоположни на поставените. Една от причините е, че обществото в Украйна се е оказало по-силно от държавата. А държавата в Русия се е оказала много по-силна от обществото и е успяла да го прегази.

Пръв помощник на режима в Москва е пропагандата, смята Дмитрий Муратов. Новото в нея е, че тя включва пропагандата на възможността за нанасяне на ядрен удар.

Варенето на чай в ЕС финансира руската пропаганда

Муратов обясни и как европейците финансират руската пропаганда, без да подозират това:

„Най-големият медиен холдинг в Русия принадлежи на „Газпром“. Всеки потребител в ЕС, който си пуска газта, за да си свари чай, финансира руската пропаганда.“

Пръв помощник на пропагандата е Руската православна църква (РПЦ), колкото и да е тъжно това.

Муратов припомни как протойерей Игор Фомин е призовал по държавен телевизионен канал да бъде изклан украинският народ. А свещеникът Михаил Василиев е сипел нападки срещу майките, които не искат да пускат синовете си да воюват в Украйна и е наричал позицията им „резултат на аборти и противозачатъчни средства“. Василиев смятал, че ако жените не правят аборти, те ще имат повече синове. И ако някой от тях загине във войната, ще им останат други в резерв.

„Църквата започна да възпява смъртта, започна да развива култ към нея. За смъртта на войник плащат много и навреме. Сумата е почти 12 милиона рубли (144 521 евро – б.р.). Жив човек може да спечели толкова за 20 години мирна работа. Смъртта се възпява като изгодна инвестиция“, изтъкна Нобеловият лауреат за мир.

И посочи, че за смъртта и ядреното оръжие говорят като реклама на храна на котки или на шампоани.

Дмитрий Муратов припомни и призивите в ефир на доскорошния тв шеф Антон Красовски, че ако едно украинче каже, че руснаците са окупатори, то трябва да бъде изгорено в мазето, а който не е изгорен, да бъде удавен. За Красовски наказание няма. Докато регионалният московски депутат Алексей Горинов е осъден на 6 години затвор за антивоенни изказвания.

И въпреки култа към смъртта има хора, които се борят за живота, включително в обкръжението на Путин. За такъв човек Муратов обяви Татяна Москалкова – пълномощник за човешките права в Русия. Заедно с украинския омбудсман Дмитрий Лубинец тя редовно урежда размяна на военнопленници. И това означава, че има неща, които са над враждата и антипатията между руснаци и украинци.

Но Муратов не спести нападките си към Запада и дори към международни организации.

Така например от Червения кръст отказали да се намесят, след като той ги помолил да помогнат на осъдения Алексей Навални, чието здраве е разклатено. От организацията отговорили, че не са упълномощени от държавата. И то при положгение, че след Втората световна война Червеният кръст има право на достъп до политзатворници.

Западът не трябва да се уморява от войната. И не трябва да мисли в стил „там умират, но ние имаме кредити, поскъпване, ипотека, гориво“.

Муратов предложи на евродепутатите да бъдат събрани молитвите на всички деца, оказали се в центъра на войната в Украйна. Сред тях по думите му са и онези 5 милиона деца на бежанците, които нямат възглавница в своята стая, в която спят до баба си.

„И ако работният ден на хората, на блогърите, на активистите започва с тези молитви, тогава може би няма да има умора“, заключи нобелистът.

На въпроса кога Путин е започнал да изпитва презрение към европейските ценности Муратов припомни, че много европейски лидери по време на визите си в Москва са поставяли цветя на гробовете на Борис Немцов и Анна Политковска сутринта, а следобед са подписвали изгодни сделки за петрол и газ с руския държавен глава.

„Той отлично разбираше лицемерната политика между реториката и изгодната сделка. Вашите колеги, които седяха с вас в тази зала, на съседните седалки, дадоха повод на Путин да се отнася с презрение към европейските ценности. Кой беше в Съвета на директорите на най-големите руски компании? Не беше ли бивш германски канцлер? Не бяха ли министри и депутати от Финландия, Франция, Италия, Балтика? Те получаваха пари и Путин, знаете това чудесно“, обобщи Муратов.