Страните членки (Съветът) на ЕС наложиха санкции срещу 9 руски представители заради присъдата от 25 години затвор срещу журналиста дисидент Владимир Кара-Мурза.

Ограничителните мерки са по Глобалния санкционен режим за нарушения на правата на човека. Сред наказаните е руският зам.-министър на правосъдието Олег Свириденко. Останалите са съдии и висш представител на държавната затворническа администрация. Те са санкционирани заради унизително отношение към Кара-Мурза, довело до сериозно влошаване на здравословното му състояние.

Владимир Кара-Мурза е осъден по политически мотивирани и фалшиви обвинения, се казва в решението на Съвета. Той бе изпратен в лагер за държавна измяна, разпространение на недостоверна информация за руската армия и дейност в “нежелателна организация”.

Не му дават да говори с децата си, защото живеят в САЩ

„Володя все още се намира в пети следствен изолатор в Москва. Държат го в най-строго охранявания блок заедно с изнасилвачи и други опасни престъпници. Моралният му дух обаче е силен както винаги.“

Това сподели пред Клуб Z Евгения Кара-Мурза, съпругата на осъдения дисидент. Тя е в Брюксел и участва в най-голямата досега среща на руската опозиция, организирана от Европейския парламент.

Здравето на журналиста не е много добро, тъй като той е оцелял досега при два опита за убийство чрез отравяне, припомни тя.

В момента Владимир Кара-Мурза се готви да обжалва присъдата си. Обжалването бе насрочено за 8 юни, но сега искат да го отложат. Г-жа КараМурза обаче е убедена, че властите няма да се бавят много. Причината е, че докато съпругът й е в Москва, е по-лесно да се вдига шум.

„Изборът къде да го откарат е доста голям. Страната ни е огромна, имаме 11 часови пояса“, изтъкна съпругата.

Въпреки суровата присъда тя е оптимист за бъдещето на мъжа си.

„Всеки диктатор смята себе си за непобедим до момента, в който управлението му свърши. Затова с Путин ще се случи същото, което се е случило с всички тирани в човешката история“, каза Евгения Кара-Мурза.

Тя не е виждала съпруга си от ареста му преди повече от година. Не са го виждали и трите им деца, които са на възраст съответно 11, 14 и 17 години.

На Кара-Мурза отказали не само свиждане, но дори телефонни разговори със семейството си. Официалната обосновка на отказа била, че децата му живеят в САЩ и затова той не може да говори с тях.

„Когато руските власти осъждат някого на 25 години, те демонстрират гол оптимизъм. Те смятат, че ще продължат да управляват и след четвърт век. Но аз не вярвам и съм убедена, че политзатворниците ще излязат на свобода много по-рано от изтичането на сроковете на присъдите им“, обобщи Евгения Кара-Мурза.

За това обаче трябва да се работи, а не да се седи на дивана и да се чака режимът на Путин да падне от само себе си.

Накрая г-жа Кара-Мурза отправи и послание към симпатизантите на Путин в България:

„Ситуацията е чернобяла. Няма никакви полутонове, няма „нещата не са еднозначни“. Войната в Украйна е война на доброто срещу злото. От огромно значение е на чия страна си в тази борба. Затова искам да припомня на всички, които в настоящата ситуация или активно подкрепят режима в Москва, или се опитват да минат между капките, че те също трябва да изберат страна. Страната на Путин не е страната на свободата, демокрацията и правата на човека.“