Демонстрацията от страна на ДПС, че е част от управлението продължава и днес с искането Делян Пеевски да стане член на комисията по конституционни въпроси. Въпросният проект на решение бе внесен от лидера на Движението Мустафа Карадайъ още вчера - в деня, в който парламентът избра редовния кабинет "Денков-Габриел".

С него позицията си в комисията освобождава Гюнер Ахмед и се избира Пеевски. По неофициална информация на Клуб Z от Движението може да поискат санкционираният по "Магнитски" депутат и до вчера крупен бизнесмен не само да стане член на комисията, но и да я оглави.

С новата роля на Пеевски като конституционалист започна и днешното заседание на парламента. Проектът за решение бе включен в дневния ред като точка седем, но депутатът от ДПС Хамид Хамид направи предложение да се измести по-напред - до точка четири. Това предложение бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", трима от "Има такъв народ" и един от "Продължаваме промяната-Демократична България". "Против" гласуваха от ПП-ДБ и БСП, както и четирима от ИТН и независимият Радостин Василев. Въздържа се един - от ИТН.

Това формално гласуване за разместване на точки от дневния ред може да се окаже решаващо и за това дали Пеевски ще оглави комисията, която ще изготвя измененията в основния закон. По информация на Клуб Z от ПП-ДБ няма да подкрепят такова предложение.

Председателските места в комисиите, с изключение на тази по правни въпроси, която по силата на "джентълменското споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ бе оглавена от Стою Стоев, все още стоят "на трупчета".

Те станаха заложници на преговорите по съставяне на правителство, като имаше вече едно неофициално разпределение, но то отразяваше "план Б" на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - т.е. управление между ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП, като трите формации получаваха ключовите комисии за сметка на ПП-ДБ. За ДПС бяха определени и бюджетната, и тази по конституционните въпроси. 

С оглед все пак съставеното правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ с мандата на втората политическа сила, сега предстои ново преразпределяне на титулярите на комисиите. Тези решения се взимат на председателски съвет. 

Това е поредната демонстрация от страна на ДПС от края на миналата седмица насам. Миналия петък в стаята на Движението в Народното събрание се проведе среща между преговорните екипи на ГЕРБ и ПП-ДБ с Карадайъ, Пеевски и Йордан Цонев. Обсъждано е било търсенето на конституционно мнозинство. Както е известно, за изменения в основния закон са нужни поне 160 гласа.

Срещи с останалите парламентарни групи за същото обаче не бяха проведени, а тази с ДПС не се ограничи само до еднократното посещение в стаята на ДПС. Пеевски, Карадайъ и Цонев влизаха и излизаха демонстративно цял следобяд от стаята на председателя на НС, в която вече избраните ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел и лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ и техните екипи продължаваха разговорите за структурата и състава на кабинета. 

Вчера пък правителството подкрепиха знаково двама депутати на Движението, като останалите бяха в зала, но не гласуваха. Без изненада - това бяха Пеевски и Карадайъ.