Санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски все по-често е на преден план. Той се появи рамо до рамо до лидера на Движението Мустафа Карадайъ, след като беше гласуван новият кабинет "Денков-Габриел". Двамата обявиха, че знаково са гласували "за" правителството. Останалата част от ДПС не участва във вота - също знаково.

Пеевски даде заявка, че активно смята да се включи в изготвянето на промените в Конституцията. Дори вече има предложение на ДПС именно той да е член на тази комисия като замени Гюнер Ахмед. 

На въпрос какво очаква от новото редовно правителство той отговори така:

„Да извърши конституционна реформа и затова се включихме с председателя в Комисията по конституционни въпроси. И двамата ще бъдем членове. Единствено това. Кабинетът не го подкрепяме като състав, подкрепяме само конституционната реформа, това ще бъде от нас“.

Карадайъ добави, че ще бъдат "проактивни".

"Ние заявяваме, че ще бъдем проактивни, защото само ДПС има представен проект за промени в Конституцията още преди година и половина", повтори той за пореден път.

Редовното правителство било първа крачка към преодоляването на политическата криза, добави лидерът на ДПС.

Който много доволен отговори на въпроса дали той и Пеевски са подкрепили правителството: "Да, естествено, правилно познахте".

В петък Карадайъ обяви, че ДПС няма да пречи на новия кабинет, но не уточни как точно ще става това. Изявлението му дойде след продължи около два часа разговори с представители на Движението с ПП-ДБ и ГЕРБ. На срещата присъстваше и Делян Пеевски. В събота от ПП пуснаха специално уточнение след коментари, че така е в ход процес и на обратно публично легитимиране на повече от противоречивия депутат от ДПС. В него се казваше, че разговорите с Движението са били само за подкрепа за конституционни промени и няма как да определят кой присъства оттам. Лена Бориславова в неделя все пак нарече участието на Пеевски "провокация".

С гласуването си днес от Движението дадоха поредния знак, а Пеевски е все по-често в активна роля.

Делян Добрев за ПП: Неподготвени хора, жадни за власт

Както стана ясно, другият гласувал "по съвест" днес депутат бе Делян Добрев от ГЕРБ. Добрев гласува против премиера, структурата на кабинета и неговия състав. Това не е изненада, както Клуб Z писа - получил е разрешението на лидера Бойко Борисов за това. Добрев вече публично бе заявил, че по-добре да си отреже ръката, отколкото да подкрепи "Промяната". И след гласуването днес Добрев остана верен на себе си, т.е. атакува ПП.

"Примерът с моята ръка беше единствено, за да демонстрирам колко силно вярвам, че "Промяната" са едни неподготвени хора, които са жадни за власт" - заяви.