"Революцията от 2020 г. свърши".

Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по Нова тв по повод гласуването на новото правителство с втория мандат, подкрепено от ГЕРБ.

"Вчерашният ден сложи окончателен край на революцията, започнала преди две години”, добави той.

„Целта на всяка революция е да убеди хората, че са жертви на някакви външни обстоятелства. Да съблече от тях отговорността за случващото се. Преди две години се борихме с една десетоглава хидра, наречена корупция, чиито глави трябваше да отрежем, за да бъде всичко наред.

Очевидно това се оказа невярно - че някой въобще си е въобразявал, че животът е толкова простичък. Тя приключи. Отдавна говорим, че трябва да има и съдебна, и конституционна реформа. Казахме и преди две години, че сме готови да говорим по въпроса. Не ни бяха необходими две години изгубено време и пет избора, за да стигнем пак до същото нещо”, продължи със своите трактовки по темата Митов.

"Правителството е наше (на ГЕРБ - бел. ред.)", каза още той. "Щом сме гласували за него, е наше."

Той коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета, както и смяната в комисията по конституционни промени в НС, в която влиза внезапно Пеевски. И заявката, че ще работят "проактивно" за конституционни реформи. 

„За да се случи конституционна реформа, трябват и гласовете на ДПС. Това е легитимна българска политическа партия, избрана от български граждани да присъства в парламента със съответната тежест. Няма как да се избяга от това. Дори и „Да, България” и Христо Иванов признават легитимността и съществуването на този фактор. За да се стигне до конституционна и правосъдна реформа, ще трябва да се водят сериозни, зрели и лишени от емоции разговори, които включват ДПС”, заяви Митов.

На въпрос дали ще сменят шефове на служби, той отговори:

„В разговор с парламента и партиите ще се вземат решения дали трябва, или не да се сменят шефове на служби. Имаше съпротива срещу избирането на редовен кабинет, вчера изслушахме погребалното слово и елегията на президента по загубената му лична власт и стана ясно, че тази съпротива е преодоляна до голяма степен. Оттук насетне в ръцете на редовния кабинет е да направи верните неща, да се надяваме, че ще върви по правилния път".