Лео Меси ще продължи кариерата си в американския "Интер Маями" от щатската Мейджър лига, съобщи Би Би Си. Според британската обществена медия аржентинецът е пренебрегнал щедрата оферта на саудитския "Ал Хилал" за над 400 милиона долара годишно и отива в щата Флорида.

Това е първият случай, в който Меси ще играе професионално извън Европа, той от малък заминава за "Барселона" от родния Росарио. 

По-късно той потвърди, че отива в Маями със свободен трансфер от "Пари Сен Жермен".

Още преди седмици стана ясно - по информация на Би Би Си отново, че №10 няма да се върне в Каталуния, тъй като Барса не може да оформи със заплатата на величието финансова рамка, която да отговаря на изискванията на Ла Лига. Независимо, че ветеренът е бил готов да намали претенциите си.

А роля за отхвърлянето на умопомрачителното предложение от "Ал Хилал" е изиграла и съпругата му, предвид социалните и културни предизвикателства в Саудитска Арабия. Нещо, с което се сблъскаха Кристиано Роналдо и семейството му, а той призна наскоро, че не му е било леко. 

Съсобственик на "Интер Маями" е Дейвид Бекъм. Има спекулация, че клубът от щата Флорида ще преостъпи Меси на "Барселона", така ще се заобиколи финансовият феърплей с Испания. Засега обаче такава маневра не се потвърждава.

Меси явно няма да последва старите си познайници Роналдо и Карим Бензема, който вчера оформи преминаването си в "Ал Итихад" за около 200 милиона евро на година. Очаква се и френският национал Нголо Канте да приеме оферта в кралството, поставило си за цел - и като държавна политика, да привлича застаряващи звезди.

Не са ясни финансовите параметри с "Интер Маями". Говори се, че в сделката ще влязат рекламни договори с компании като "Епъл" и "Адидас".

"Взех решение, отивам в Маями"

"Взех решение, че отивам в Маями. Все още не е сигурно на 100 процента. Липсват ми някои неща, но искам да продължа напред по моя път, заяви 35-годишният Меси, цитиран от "Диарио спорт" и "Мундо депортиво". - "Напускам Европа. Имам оферта от европейски отбор, но изобщо не я разгледах, защото исках да се върна в Барселона. След като станах световен шампион и това не може да се осъществи, е време да отида в МЛС, за да изживея футбола по различен начин и да се радвам на живота. Разбира се, че със същите отговорности и желание за победа, но вече по-спокойно."

Меси добави, че е получил само "неформална" оферта от "Барселона", без конкретни параметри. Дори не е станало дума за заплатата му, а той е разбрал, че за да може да си го позволи клубът трябва да се раздели с футболисти и да намалява възнаграждения. Не е искал да се постави в такава ситуация - да я пряк участник в това.

Също така не е искал да изживее отново събитията от лятото на 2021 г., когато плака на пресконференция, разделяйки се с "Барселона", който не можеше да си позволи да го остави заради финансовия феърплей на Ла Лига.

Лео каза, че е говорил само веднъж или два пъти с президента Жоан Лапорта и то за кратко. Даде да се разбере, че не е почувствал, че босът истински е искал да го върне.

"Така и не стигнахме дотам да говорим конкретно за договора. Оферта постъпи, но е и формална, написана и подписана. Нямахме нищо, защото до последно не знаехме дали тези параметри ще минат. Имаше интерес, но нищо повече от това. Дори за пари не говорихме конкретно. Но ако се касаеше до парите, щях да отида в Саудитска Арабия или другаде", завърши Меси.

"Барселона": Лео иска да отиде в първенство с по-малко напрежение

След като футболистът обяви решението си, "Барселона" публикува кратко съобщение, в което се казва следното:

"Президентът Лапорта разбира и уважава желанието на Меси да продължи в лига, в която напрежението не е толкова голямо и е по-далеч от фокуса, в който той бе поставен в последните години."