Режимът на Владимир Путин може да бъде отслабен и свален чрез разцепление на руския елит отвън.

Такова мнение изразиха пред Клуб Z руските дисиденти Дмитрий Гудков и Лев Пономарьов. Двамата участваха в най-голямата досега конференция на руската опозиция. Тя се проведе в Европейския парламент в Брюксел.

Двамата обаче посочиха различни начини за постигането на целта.

Западът трябва да обяви за военнопрестъпници тези руски представители, с които повече няма намерение нито да преговаря, нито изобщо да контактува, смята Дмитрий Гудков.

„Това са тези хора, които непосредствено участваха в организирането, финансирането и подготовката на войната в Украйна. Те са десетки и рано или късно трябва да бъдат съдени“, каза опозиционерът, който прекарва част от времето си в България и чиито родители имат апартамент в курорта Златни пясъци.

Към останалите – такива, които не са участвали непосредствено във войната, трябва да се подходи както в случая със Слободан Милошевич. На тях трябва да бъде дадена възможност да преминат на другата страна, ако издадат или предадат военнопрестъпниците, допълни Гудков.

„Грубо казано, Европа трябва да покаже, че в случай на отстраняване на Путин е готова да разговаря с определени хора, ако те изпълнят определени условия – да изтеглят войските, да спрат войната, да освободят всички окупирани територии, да изплатят обезщетения, да започнат реформи“, смята дисидентът.

Гудков е категоричен, че има две групи хора. Едната са престъпници, вземали решенията. А другата – такива, които или са мълчали, или по малко са говорили против войната. Към тази група спадат бизнесмени и представители на регионалните елити. Дмитрий Гудков изтъкна, че познава немалко такива хора.

И при такива мерки според него може да се стигне до дворцов преврат. Защото той засега не вижда друг възможен сценарий за смяна на Путин.

Лев Пономарьов пък е разработил план, според който Западът да принуди Русия към демокрация. Това би станало с втвърдяване на санкциите, което да доведе до разцепление на елита.

„Трябва да има по-строги персонални санкции и те да засягат държавни представители над определено ниво. На тях не трябва да бъдат издавани визи. А издадените досега визи трябва да бъдат анулирани. Мерките трябва да важат и за членовете на семействата. Не може съпругата на някой санкциониран зам.-министър на отбраната да ходи да почива в Куршевел“, обоснова се Пономарьов.

Той живее във Франция и е сред дисидентите ветерани. Работил е още навремето с академик Андрей Сахаров. Бил е и близък съратник с убития през 2015 г. опозиционер Борис Немцов.

Според Пономарьов трябва да бъдат наложени санкции срещу всички руски съдии, депутати от двете камари на парламента, министри, заместник-министри, а също така и срещу всички военни командири.

Лев Пономарьов предал плана си на литовския еврподепутат Андрюс Кубилюс от Европейската народна партия (ЕНП) – един от организаторите на конференцията на руската опозиция.