Преди войната в Украйна възможната формула на управление беше с БСП и "Има такъв народ". Сега възможната формула е с ГЕРБ. Това каза евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев по повод опциите пред "Продължаваме промяната - Демократична България" за съставяне на правителство.

"Въпросът е в една парламентарна демокрация с пропорционална система имат ли политическите сили императив да намерят формула за управление? Според мен - да.

След началото на руската агресия в Украйна политическата картина в България се промени. Преди възможната форма на управление беше с "Има такъв народ" и БСП. Сега възможната полезна формула е "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ. Оказа се, че е възможно.

Компромисът е задължителен. Трябва да бъдат поздравени всички политици, които направиха това възможно", каза още Кънев.

Според него от ГЕРБ са в слаба позиция и затова правят провокации като гласуванията заедно с ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" за изваждането на следствието от прокуратурата и избирането на Делян Пеевски за член на комисията за промени в Конституцията.

"От ГЕРБ са в слаба позиция - не е с техен мандат, мнозинството от министрите не са посочени от тях. Съвсем нормално е да търсят провокация, отслабване на това правителство или поне отслабване на подкрепа за "Продължаваме промяната - Демократична България". Това ще бъде и занапред.  За всяко отделно гласуване ще се налага да се водят отделни преговори. Да не говорим за конституционна реформа.

Христо Иванов е поел на гърба си тази тежка и неблагодарна задача", добави Кънев.

Той изтъкна, че всички политически лидери, освен Асен Василев, са в парламента. И преговорите между тях ще решат дали ще има успех.

"Това правителство ще се мери единствено по резултатите. На местните избори ще бъдем конкуренти", заяви Кънев.

Според него много отдавна и на много основания Иван Гешев е трябвало да бъде отстранен от поста главен прокурор.

"Зависимостите в българското правосъдие са стигнали до такава дълбочина, че го компрометират. Без радикална реформа не можем да говорим за правова държава. Дългосрочно, стратегическо усилие - ще има години усилия в много сфери.

Когато проблемите стават видими, това е положително. Ако подобно уронване на престижа продължи много дълго, може да има тежки последици.

Очевидно е, че е необходимо конституцонно мнозинство. Съхраняването на българския парламент отваря пред обществото ни поредица от възможности за положителни управленски решения. Отговорността е изключително голяма", допълни евродепутатът.

Той смята, че една от първите задачи на новото управление е да се постигне напредък в сферата на сигурността и специалните служби. И изтъкна "дългогодишното поведение на президента по ръба или отвъд рамките на Конституцията".

Кънев добави, че има огромни възможности и пред икономиката.