Така ли си представяте мнозинствата?

С този въпрос се обърна към ГЕРБ съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов. Повод за това стана вчерашното гласуване, при което Делян Пеевски бе избран за член на комисията за промени в Конституцията.

Иванов заяви, че този избор не е бил добър. И допълни, че свалянето на Иван Гешев от същия ВСС, който го е избрал, не е съдебна реформа.

"Вчера станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и не стана добре. Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап, друга се отрече от това, че с нейното неучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент - "ала карт", "шведска маса", и то точно в тази компания", коментира Иванов.

И попита това ли е борбата със себе си, за която иначе много уместно се говори.

"Трябва да си дадем сметка, че този процес е толкова крехък, че трябва да подхождаме много внимателно към него. Първата ми реакция беше да излезем от процеса, но си казах, че може би не сме си свършили работата, че не сме били достатъчно диалогични.

Това, което днес ще ви предложим е да си дадем няколко дена малко да се успокоим, след което другата седмица ще проведем още един кръг консултации, ще проговорим идеите ни за това каква трябва да бъде тази комисия, така че да си свърши работата убедително, така че всички граждани да могат да повярват в това, което можем да направим, и да предложим нейното реконструиране, за да може този процес наистина да има ефект не на майтап".

Това каза още Иванов. Той посочи, че се отнасят с уважение към правото на всяка парламентарна група да предлага членове на комисии, но тази комисия не е като всички останали.

"Трябва да направим всички усилия в тази комисия - нейният състав, нейната дейност, нейният формат да не предизвикват никакви спорове и никакви разделения. Опитваме да направим базата, на която да продължим да живеем заедно", отбеляза той.

И посочи, че тук не става дума някой да бъде посочен с пръст, но не става дума и някой да рискува целият процес в тази комисия да бъде фокусиран върху един или няколко души. Иванов посочи, че не е в тази комисия и естествено му се иска да си сложи името върху нея, обаче го е страх, че ще си сложи името върху нейния провал.   

Той коментира, че оставката на Гешев трябва да се случи, но неговото отстраняване от същите хора по същия начин, по който той беше "инсталиран", няма да донесе усещане за изчистване и за възстановяване на баланса.

"Неговата дейност беше белязана от години прикриване на всякакви казуси и сега изведнъж той ги откри и започна да бомбардира Народното събрание с тях.

Необходима е много сериозна реконструкция на базата, на която стъпва нашето правосъдие. Това започва с конституционните промени, които на нас ни предстои, надявам се да разгледаме, след което ще трябва да попълним реконструирания Висш съдебен съвет и Инспектората към него.

И промените в Конституцията, и попълването на тези органи, трябва да се случи по начин, по който има шанс да убедим обществото, че даваме ново начало, не можем да продължим сякаш всичко си е както преди", допълни Иванов.

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че Пеевски е бил в основата на проекта за промени в Конституцията на ДПС и за това ще бъде член на комисията.

"Това не е изпиране, няма какво да перем", заяви Цонев.

Делян Пеевски е един от българите, санкционирани по глобалния закон "Магнитски" за неговата "значителна роля в корупцията в България".

Днес проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван, посочи депутатът Делян Пеевски, който от вчера е член на постоянната парламентарна комисия по конституционни въпроси.

Той поясни, че това са предложенията, които е обявило Движението преди повече от година:

"Предполагам, до един час ще бъде на нашия сайт и на български, и на английски. Може да се запознаете и ще говорим".

Пеевски реагира на критиките на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който оспори участието му в комисията за конституционните въпроси:

"Господин Иванов трябва да разбере следното нещо: наше право е да решаваме кой участва в Комисията, и ако искат да правят конституционна реформа, така ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници, на който и да било, най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой и той го знае много добре".

А малко по-късно добави, че никой няма да изключи ДПС от тези разговори, защото това било "нов обществен договор".

"Когато кацнат (новото правителство), ние ще бъдем тук, за да водим разговорите с тях в името на всички наши избиратели."

Това каза още Пеевски, имайки предвид "Демократична България" да "кацне" в парламента и да спре да лети в "розови облаци".

Тошко Йорданов каза, че ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се събират в правителство при положение, че се кълняха да се самоунищожат едни други. По думите му Христо Иванов (ПП-ДБ) е отишъл на крака в стаята на ДПС, при Делян Пеевски, за да уговаря конституционна реформа, освен това и конституционно правителство, „вследствие на което г-н Пеевски и г-н Карадайъ ги подпират леко отзад това правителство, за да мине“.

Йорданов метафорично сравни ПП-ДБ с "млада палава булка, която се взема с опитен по-възрастен, но също доста палав партньор – ГЕРБ, а ДПС играят ролята на парапет".

"Вчера тази метафора ви я навряхме в очите не за друго, а защото наистина се правите, че не сте в брак с ГЕРБ и с ДПС", каза депутатът, аргументирайки се защо неговата партия подкрепи кандидатурата на Пеевски.

"Ние ще обясняваме и показваме на българското общество какво направихте, няма да се скриете", зави Йорданов.

И добави, че когато се правят, че не са заедно, те ще показват "кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът във връзката и каква любов въртите където там се съберете".

Депутатът даде още една метафора - че мравоядът, ако иска да си свърши работата, сам си завира хобота в мравуняка.

"Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията при положение, че му ходихте на крака да го молите", коментира Йорданов.

За тази конституционна реформа помолихте само ДПС, никой друг и това също е факт, както е факт, че след това те ви гласуваха правителството, каза още депутатът.

От "Възраждане" попитаха защо "Продължаваме промяната-Демократична България" предпочитат да говорят с ДПС за конституционни промени, вместо с тях, които са третата политическа сила.