Парламентът избра Делян Пеевски за член на комисията за промени в Конституцията. По предложение на ДПС той влезе на мястото на избрания преди това Гюнер Ахмед.

109 депутати гласуваха "за", 67 "против", 8 - "въздържали се". Пеевски бе избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и с мълчалива подкрепа от "Възраждане".

По време на дебата от "Продължаваме промяната - Демократична България" заявиха, че ще гласуват "против". Искрен Митев изтъкна, че предложението е минало, защото "Възраждане" не е участвала в гласуването, с което реално депутатите ѝ са подкрепили Пеевски.

Ето как се разпределиха гласовете по време на гласуването:

ГЕРБ - 64 "за", 1 "против"

"Продължаваме промяната - Демократична България"-  50 "против", 8 "въздържал се"

"Възраждане" - депутатите на партията не се включиха в гласуването (общо са 37). Ако тези 37 гласа бяха "против" или "въздържал се", или поне 34 от тях, то Пеевски нямаше да бъде избран.  Защото гласовете "за" нямаше да се повече от тези "против" и "въздържал се".

ДПС - 34 "за"

БСП - 16 "против".

"Има такъв народ": 11 "за". Всички 11 депутати на "Има такъв народ" бяха в залата и гласуваха.

Нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев не участва в гласуването, с което също реално подкрепи Пеевски.

Преди това имаше гласуване за това точката да бъде преместена по-напред в дневния ред. От това гласуване става ясно, че всичките 37 депутати от "Възраждане" са били в залата и са гласували "за".

Преместването на точката бе прието със 136 гласа "за", 73 "против" и 5 "въздържали се". В подкрепа са гласували  61 депутати от ГЕРБ, 1 от "Продължаваме промяната - Демократична България", 37 от "Възраждане", 34 от ДПС, 3-ма от "Има такъв народ". "Против" са 47 от "Продължаваме промяната - Демократична България", 21 от БСП, 4 от "Има такъв народ" и независимият Радостин Василев. "Въздържал се" са гласували  4 от "Продължаваме промяната - Демократична България" и 1 от "Има такъв народ".

Любопитна подробност е, че депутатите на БСП са били по-малко като общ брой на второто гласуване, в сравнение с първото - от 21 са станали 16. С това те също са подпомогнали избирането на Пеевски. Докато "Продължаваме промяната - Демократична България" са се увеличили и са се мобилизирали в гласуването "против" и "въздържал се" - от 52 на 58.

В началото на дебата депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев посвети цялото си изказване на това да призовава "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепи Пеевски. Според него от ПП-ДБ трябва "да си платят цената". Особен акцент в изказването му бе "Демократична България".

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви, че е право на всяка парламентарна група да предлага член на комисия. Той предложи на "Възраждане" да подкрепи тази промяна заради "красотата на момента", който според него е исторически.

"Хубаво е да не изпадаме в такива страсти и да гласуваме "за", за да подкрепим тази смяна. Предлагаме цялата зала да подкрепи тази смяна", каза още Йорданов.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) каза, че е приятно изненадана от катарзиса на Йорданов. И му припомни, че в предишен мандат "Има такъв народ" е оспорвала номинации на ГЕРБ и те не са били избрани за членове на комисии.

Подобно обаче бе и поведението на ГЕРБ в началото на първия ѝ мандат и то точно по адрес на Пеевски. Тогава той бе предложение на ДПС за комисията за борба с корупцията и не бе избран, като от ГЕРБ също бяха "против" неговия избор.

"Съществува парламентарен обичай да се уважават решенията на ПГ. Те все пак минават през зала. Тази комисия е особена комисия. Събирането на гласове в парламента все по-малко произвежда доверие. Сумира се недоверието.

Конституционната комисия е специално създаден инструмент за предоговаряне на обещствения договор. Тя е много крехка. Ние трябва да разглеждаме състава на тази комисия малко по-различно от обичайния подход заради тази крехкост. Аз не съм член на тази комисия, отговорност на всички е да пазим тази комисия. Аз съм политически лидер. Това създава определен риск. Трябва да го удържим на максимално експертно ниво.

Това трябва да го правим заедно. Това включва всички - ДПС, "Възраждане", БСП, "Има такъв народ". Избирателите на ДПС бяха отделени от демократичните сили в началото на прехода. Това трябва да се преодолее. Но да не предизвиква никакви съмнения.

С уважение към правото на всяка ПГ да издига своите предложения аз и моята парламентарна група няма да можем да го подкрепим".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов.

Радомир Чолаков (ГЕРБ) репликира Иванов с думите, че персоналният състав не е най-важното за тази комисия, а е важен консенсусът, който може да бъде постигнат. Тошко Йорданов пък изтъкна, че Иванов е говорил за промените в Конституцията с ДПС, но не и с БСП и "Има такъв народ".

Иванов отговори, че ще се говори и с "Има такъв народ" за промените в основния закон.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията не е участвала в разговори за конституционна реформа.

Малко след гласуването Явор Божанков ("Продължаваме промяната - Демократична България") взе думата, за да обясни защо е гласувал "против". Депутати от "Възраждане" го наобиколиха на трибуната и с обиден тон му заявиха, че трябва да слезе от там и че не може да говори.

Подобна закана от "Възраждане" отправиха преди дни след скандала с "меките китки", когато в залата се стигна до батални сцени.

Тогава хората на Костадин Костадинов заявиха, че ще се погрижат Божанков да не може да взема повече думата от трибуната. Същата заплаха отправиха и по отношение на депутата Манол Пейков (ПП-ДБ).

За да избегне още напрежение председателят на парламента Росен Желязков прекъсна заседанието.