Регулаторите са оказвали натиск върху националните телевизии по времето на ГЕРБ. Това се разбра от думите на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

"А вие наясно ли сте как се притискат национални телевизии, като ще оправяте държавата? Наясно ли сте, че съществуват регулатори, които се използват за бухалки в държавата? От вас сега се очаква да разровите ситуацията до дъно".

Така Николаев отговори на критика от депутата Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той заяви, че пет години нито една национална телевизия не е искала да поеме темата за разследването за къщата в Барселона, която се свързва с името на Бойко Борисов (добило публичност като "Барселонагейт").

Именно по този казус главният прокурор Иван Гешев поиска свалянето на имунитета на Борисов. Случаят обаче е от повече от три години и фактът, че Гешев точно сега се активизира, не може да се тълкува еднозначно.

Разследва се  - има ли пране на пари с участието на Борисов при покупката на къща в Барселона. Испанските власти подозират връзка между имотната сделка и Борисов. Гешев подкрепи искането с внасянето в парламента на 600 страници (засега) информация.

За случая писаха първо испански медии. Според тях има информации, че в Испания са влезли 5 млн. евро през регистрирани там фирми. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Миналата година от Испания постъпиха материали от 219 страници, чиито превод дълго се бавеше.

Борисов твърди, че е невинен и че няма къща в Барселона.

"Наясно сме. И не само (натиск - бел. ред.) към телевизиите, а и към бизнеса. По отношение на натиска на регулаторите към бизнеса говорим от години. Една от целите на това правителство ще бъде то да даде време, за да могат да бъдат заменени регулаторите, обаче по ясен и прозрачен принцип".

Това коментира самият Мирчев по темата. Той бе категоричен, че няма стратегия за опазване на правителството през замитане на това, което главният прокурор е вкарал в парламента.

Мирчев каза още, че изборът на нови членове на регулаторите е една от основните теми. Той допълни,че преди партиите са си делили тези регулатори на принципа "този за теб, този за мен". Според него сега ще има много ясен подбор и обективен избор. Все още обаче няма срок, който са си поставили депутатите да изберат новите хора в регулаторите.

"По времето на ГЕРБ нямаше нито един работещ регулатор, освен донякъде Сметната палата. Той и парламентът не работеше", каза още Мирчев.