Русия може да купува европейски микрочипове в заобикаляне на санкциите. Това съобщи "Блумбърг", позовавайки се на високопоставен европейски дипломат. Според него трети страни, които не са се присъединили към санкциите, като Турция, Казахстан и Обединените арабски емирства, действат като посредници в търговските сделки.

Източникът на "Блумбърг" посочва, че обемът на руския внос почти се е върнал на предвоенните нива, въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз и страните от Г-7. Вносът в Русия от азиатски страни, включително Китай, се е увеличил.

Данни от базираната в Женева Агенция за мониторинг на международните търговски данни показват, че само Казахстан е продал на Русия микрочипове и полупроводници на стойност около 3,7 милиона долара през 2022 г. През 2021 г. такива продажби от Казахстан възлизат на едва 12 хиляди долара.

Директните доставки на електронни компоненти за Русия от страните от ЕС, САЩ, Великобритания и Япония в предвоенните години възлизат на около 163 милиона долара годишно. През 2022 г. те паднаха до 60 милиона долара. В същото време обаче рязко се увеличиха руските покупки на електроника от Казахстан, Турция, Сърбия и Обединените арабски емирства. В същото време самите тези страни почти не произвеждат електроника. През 2022 г. те също толкова драматично увеличиха обема на покупките от страни, наложили санкции на Русия.

По-рано Фондация "Свободна Русия" анализира руските митнически данни и съобщи, че през 2022 г. износът на електронни компоненти от ОАЕ за Русия се е увеличил седем пъти и е възлизал на почти 283 милиона долара, докато износът на чипове се е увеличил 15 пъти до 24,3 милиона долара.
Миналата седмица САЩ, ЕС и Обединеното кралство призоваха ОАЕ да спрат реекспорта на стоки за Русия, особено електроника, която може да се използва за продължаване на войната в Украйна.