Тайнствен луксозен апартамент на 500 кв. м, очевидно неизползван от известно време и сякаш напуснат набързо, с джакузи, сауна и устройства за записване и наблюдение.

Всичко това се намира в болница "Лозенец", добре известна и като "Правителствена", показва разследване на Нова тв. Апартаментът е на последния етаж на болницата, разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия.

Откритието направили от сегашното ръководство на лечебното заведение. До апартамента, в който има пет помещения и две бани, води и асансьор с чип, на него четвърти етаж липсва, т. е. е само за посветени. Засега не е ясно кой е разполагал с чип. За да влязат в апартамента, от сегашното ръководство трябвало да извикат ключар. Оттам твърдят, че за помещението няма документация в болничния архив. Според управата на "Лозенец" никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви средства е построено.

Петстайният луксозен апартамент се намира над отделението по реанимация, разказва още директорът на болницата д-р Христо Стоянов, който е на този пост от януари 2022 г. От години за съществуването му се носели легенди из болничните коридори, но никой не го е виждал допреди няколко месеца. В началото на годината ръководство разбира, че в една от най-големите болници у нас има заключени помещения. От болницата свикват вътрешна комисия и така влизат в апартамента фантом.

По думите на д-р Стоянов след като са отключили, се е оказало, че в мястото липсва голяма част от оборудването, а вътре били намерени „необясними неща”.

„Шкафовете в момента са празни. Има остатъци от апаратура, която вероятно е служела за някакъв вид наблюдение в структурата”, пояснява той.  

„Така, както са разположени бюрата и шкафът - най-вероятно е било предвидено за работно фоайе с една или две секретарки, по бюрата има остатъци от праха от телефонна система”, предполага зам.-директора на "Лозенец" д-р Светлин Сталянов.

Едно от помещения е кухня.

„Вижда се фурна, вградена кафе машина, миялна машина, както и хладилник с фризер. Нямаме реално обяснение как може и как се е случило. Аз лично нямам обяснение как някой може да строи върху държавна собственост, на своя сметка”, добавя д-р Сталянов.

Обзавеждането на други две стаи предполага, че те са служели за трапезария и спалня. Щорите са електрически, а прозорецът се отваря.

Най-голямата изненада се оказва обзавеждането на една от двете бани.

„Вътре се вижда едно доста сериозно джакузи. Непосредствено до него е разположена и сауната, която е ползвана”, казва зам.-директорът.

Апартаментът е напуснат доста набързо, липсват мебели, на места осветителни тела. Но същевременно в мивката има неизмити чаши, отворени бутилки от уиски, пури из стаите.

Не е ясна и общата стойност на апартамента и оборудването в него. 

„Можем да предполагаме, че това нещо се е случвало в периода, в който е имало строително-ремонтни дейности на операционния блок. Може би през 2014 година”, смята сегашният директор. 

По това време начело на болницата е проф. Любомир Спасов.

Започват проверки

Новият здравен министър проф. Христо Хинков обяви, че след като се върне от командировка в Люксембург ще се занимае с казуса, тъй като до момента не е наясно с обстоятелствата около жилището фантом. Според служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев докато е бил на поста, проверката на вътрешния одит в здравното министерство не е имала резултат.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че наблюдаващият прокурор е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (за длъжностно присвояване).

Версията на бившия директор

Според дългогодишния, от две години бивш, директор на болницата проф. Любомир Спасов всичко било законно и за всичко имало документи. И нищо не било строено с пари на лечебното заведение (но на негова територия все пак). Помещението е направено през 2008 г. и бил с изрядна документация.

"Искат да ме набедят и наклеветят", твърди още Спасов.

Той бил кандидат за декан, а изборите били скоро. Според обяснението му това не ставало дума за апартамент, а за кабинет с допълнителни помещения, място, в което той си почивал след многочасови операции. Пространството била празно, неизползваемо, преди това оттам минавали операционните колички и маси. Хората, които сега го обвинявали и нападали, нямали представа какво е да оперираш и животът на други да зависи от теб, обяснява още бившият директор. (Сегашният шеф на болницата е анестизиолог, т.е. едва ли може да се твърди, че не знае какво е операция и живот да зависи от лекаря - бел. ред.)

Предишни скандали в болницата 

Проф. Спасов, който беше начело на лечебното заведение все още популярно и като Правителствена и "болницата на властта", близо четвърт век, беше уволнен с шумен скандал от здравния министър в служебните правителства с премиер Стефан Янев, д-р Стойчо Кацаров. Главното основание - в болницата са били извършвани незаконни трансплантации с живи донори, чужди граждани. Имало и пререждане на високопоставен държавен служител в списъка на чакащи за трасплантация на черен дроб.

В периода 2019 г. до 27.04.2021 в "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и пр. Всички те са "племенници", а реципиентите са от Израел, Япония, Оман - "лели и чичовци", обяви преди две години Кацаров, визирайки законовото изискване донор и рецепиент да са в роднинска връзка, каквато видимо в случая е много малко вероятно да е имало в действителност. Той посочи, че е имало схема с фалшиви паспорти на рецепиентите. Според него предишното ръководство на МЗ (при Кирил Ананиев и Костадин Ангелов като министри съответно -бел. ред.) е било информирано, но не е последвала реакция. Служебният министър тогава обясни, че не е сигурен дали цялото ръководство на лечебното заведение е било наясно със случващото се, но "изпълнителният директор със сигурност", "Предполагам, че той е извършил по-голямата част от трансплантациите", добави той. Кацаров обяви, че предоставя информацията на прокуратурата.

Сред мотивите за освобождаването на тогавашното ръководство бяха и резултати от проверка на фиктивно лекувани 60 пациенти, 

За нерегламентирано наблюдение и камери в стаите, в които са се лекували представители на висшия държавен апарат, съобщи през септември 2021 г. сайтът Bird.bg, като се позовава на вътрешен доклад от юли 2021 г. по проверка, направена след отстраняването на бившия директор Любомир Спасов. 

Според информацията - камерите и микрофоните са били инсталирани от частна фирма и никой от болницата не е имал достъп до записите. Пациентите не са били предупредени, че ги записват и подслушват.

Спасов беше уволнен през лятото на 2021 г. След него временно поста зае доц. Радосвет Горнев, който заради сложни отношения, скандали и взаимни обвинения вътре в борда на болницата, беше сменен през декември 2021 г. с идването на редовния кабинет на Кирил Петков. Така тайнственият апартамент се осветлява две години след смяната на Спасов.