Ига Швьонтек (Полша) защити титлата си на "Ролан Гарос", но мина през доста трудности и перипетии в изпълнен с обрати финал срещу Каролина Мухова (Чехия) - 6:2, 5:7, 6:4.

Това е третата й титла на Откритото първенство на Франция - за четири години. И 4-та в Големия шлем, като през м.г. стана №1 и на US Open. 

Полякинята, която е №1 в ранглистата и съответно в схемата, започна вихрено, като поведе с 6:2 и 3:0 във втория сет. Зададе се поредна лесна победа за Швьонтек на финал, но Мухова не мислеше така. Тя върна пробива и изравни резултата.

На свой ред направи брейк за 6:5, след което от 0:30 успя да се "събере" и да затвори сета, изравнявайки общия резултат.

Силната игра на Мухова продължи в решителния трети сет. Тя започна с 1:0 на сервиса на фаворитката, след което затвърди. Швьонтек на свой ред показа непримиримост. Галата на пробивите продължи, така се стигна до 4:4.

Тук полякинята взе подаването си, след като чехкинята имаше точка за пробив. Сервисът помогна на Швьонтек. И опитът.

В десетия гейм тя се възползва от колебания на съперничката си на нейния начален удар - тук явно повлия напрежението. И триумфира в хубав финал, продължил близо три часа.

До днес най-сериозното постижение на Мухова в турнирите от Големия шлем беше полуфинал в Австралия през 2021 г. Най-високото й постижение в световната ранглиста е 19-о място от май 2021 г., а в момента се намира на 43-та позиция, но в понеделник ще е доста по-напред.

В неделя е финалът при мъжете, съперници са Новак Джокович и Каспер Рууд.