"Манчестър Сити" влезе през парадния вход в клуба на най-големите отбори във футбола. Пеп Гуардиола и компания за първи път в историята на "гражданите" спечелиха Шампионската лига - с 1:0 на финала в Истанбул срещу "Интер" (Милано).

Така "Сити" записа требъл - с титлата на Англия и Купата на Футболната асоциация, повтаряйки постижението на "Манчестър Юнайтед" от 1999 г. 

Родри вкара гола на триумфа в 66-ата минута с удар от 15-ина метра (долу).

Малко след това "Интер" тресна греда, а Ромелу Лукаку направи изключителен пропуск, като уцели крака на игралия блестящо вратар Едерсон с изстрел с глава от два метра.

Пеп Гуардиола стана шестият треньор, който печели шампионския трофей с два клуба, като има вече три (първите два са с "Барселона") и отстъпва само на Карло Анчелоти (четири).

А италианските отбори загубиха и трите европейски финала този сезон - "Рома" от "Севиля" в Лига Европа, "Фиорентина" от "Уест Хем" в Лигата на конференциите и тази вечер "Интер". "Нерадзурите" излязоха в шестия си финал в най-престижния турнир, като балансът им е 3:3.

"Сити" загуби преди две години от "Челси", имаше трудности тази вечер в може би най-тежкия си мач в надпреварата през сезона, но заслужено взе връх. И подпечата реномето си на №1 в света в последните няколко години.

"Небесносините" и "Интер" изиграха типичен финал, в който тактическата битка напълно очаквано и логично взе връх - поне бе много интересна. А "интеристите" не отстъпваха, бяха равностойни, създадоха повече и по-чисти голови ситуации. По-големият опит и класа на "Сити" натежа.

"Интер" избегна участта да бъде притиснат още от първите минути с "тики-така" футбола на Гуардиола. Бернардо Силва обаче беше близо рано да открие резултата с диагонален удар - топката мина много близо край рамката, а вратарят Онана нямаше как да реагира.

Най-чистата ситуация за цялото полувреме се откри пред Ерлинг Холанд, изведен на чиста позиция пред Онана, който съумя да парира удара му. На другата врата "нерадзурите" отвърнаха с няколко опасни атаки. 

В 30-ата минута "Сити" понесе удар - заради контузия бе заменен Кевин де Бройне. Това бе дежавю - и на загубения от "Челси" финал преди две лета белгиецът напусна заради травма.

Сега обаче нямаше проблем за "гражданите", напротив. Влезлият на негово място Фил Фоудън заигра дори по-добре на позицията атакуващ полузащитник. В края на полувремето манчестърци най-после притиснаха съперника си, но не застрашиха Онана.

Второто полувреме започна по-раздвижено и от двете страни. Ромелу Лукаку замени Един Джеко. В 57-ата минута английският тим сбърка и се откри прекрасна възможност пред Лаутаро Мартинес, ала той безуспешно опита да преодолее Едерсон от малък ъгъл, а можеше да потърси пас.

В следващите минути "Сити" все повече започна да напипва играта си. И в 68-ата най-сетне успя да свари защитата на "Интер" неподготвена - Родри вкара след постепенна атака, в която дейно участие взеха дефанзивни играчи.

Веднага след това Димарко бе споходен от малшанс - топката срещна гредата след негов прехвърлящ удар с глава (горе), а при повторния опит халфът уцели Лукаку.

Фоудън пропусна да реши всичко в 78-ата от чиста позиция. В следващите минути "Интер" можеше да вкара битката поне в продължения. Лукаку направи пропуск, като не уцели вратата, но в 89-ата изтърва по невероятен начин пред извадилия късмет Едерсон, улучвайки крака му (долу).

А в добавеното време Едерсон изби удар на Госенс. "Манчестър Сити" стана 23-ият отбор с триумф в шампионският турнир, като донесе 15-а купа на родината на футбола в 26 финала с английско участие. 

В ложата на стадиона двубоят бе проследен от турския президент Реджеп Ердоган, в компанията на шефовете на ФИФА и УЕФА, съответно Джани Инфантино и Александър Чеферин.

Край тях бе и собственикът на "Манчестър Сити" Шейх Мансур (на снимката горе най-вдясно). Това е едва вторият мач, на който той присъства на живо, откакто придоби клуба.