Тази вечер от 22 часа е финалът на Шампионската лига - най-големият и най-престижен турнир в клубния футбол.

На стадион “Ататюрк” в Истанбул един срещу друг излизат “Манчестър Сити” и “Интер” (Милано) в пореден англо-италиански сблъсък.

Малко остана до двубоя, вижте най-важните факти за двата съперника в исторически план.

Истанбул и най-големият му стадион, наричан още Олимпийски, за втори път посрещат битката за “купата с големите уши”. През 2005 г. там се игра един от най-великите мачове - “Милан” - “Ливърпул”, в който британският гранд се наложи с дузпи, след като за броени минути след почивката навакса изоставане от 0:3. Стигна се до продължения и 11-метрови удари.

Две години по-късно “Милан” взе реванш с 2:1 в Атина. Досега “Ман Сити” и “Интер” не са се изправяли един срещу друг в Европа. Треньорите им Пеп Гуардиола и Симоне Индзаги са се противопоставяли в Серия А, тъй като кариерата на каталунеца приключи в "Бреша" и "Рома".

Някои от футболистите също са имали доста "вземане даване" помежду си, защитавайки цветовете на различни отбори.

“Манчестър Сити”

Влиза в срещата като абсолютен фаворит. Може да спечели “требъл” този сезон, след като стана шампион на Висшата лига и взе Купата на Футболната асоциация. Така ще повтори “Манчестър Юнайтед”, вече постигнал това през 1999 г. “Интер” направи това през 2010 г. с Жозе Моуриньо начело, съответно със "скудетото" и Купата на Италия.

“Сити” е на втория си финал в ШЛ за три сезона. През 2021 г. тимът отстъпи пред “Челси” с 0:1 на ст. “Драгао” в Порто. Дотогава не беше достигал толкова високо.

Деветима от титулярите на Пеп Гуардиола тогава са в състава и сега, плюс още четирима, останали сред резервите.

Манчестърци могат да станат 23-ият отбор, спечелил купата на шампионите. Ще им бъде първата. За последно имахме новак на трона през 2012 г. - “Челси”.

Англия има 14 триумфа от 25 финала, като в ерата на Шампионската лига родината на футбола е с 6 победи и 9 поражения. В пет от последните шест финала има поне по един тим от Албиона.

Пеп Гуардиола вдигна отличието начело на “Барселона” през 2009-а и 2011 г., като и в двата случая срази “Манчестър Юнайтед”. Той може да стане шестият треньор, ликувал с два отбора.

Останалите са Ернст Хапел (“Фейенорд” и “Хамбургер”), Отмар Хицфелд (“Борусия” Дортмунд и “Байерн”), Жозе Моуриньо (“Порто” и “Интер”), Юп Хайнкес (“Реал” Мадрид и “Байерн”) и Карло Анчелоти (“Милан” и “Реал”), като последният има по два триумфа.

“Интер”

По-титулуван е в Европа от своя опонент. Клубът от Милано е на шести шампионски финал, като балансът му е три победи и две загуби, ще опита да прибави четвърта купа на шампионите в музея си.

Така ще се изравни с “Аякс” и ще остане единствено зад “Реал” (14), “Милан” (7), “Байерн” и “Ливърпул” (по 6) и “Барселона” (5).

Спечели през 1964 г. срещу “Реал” с 3:1, през 1965 г. с “Бенфика” - 1:0 и през 2010 г. в спор с “Байерн” - 2:0. Пораженията са през 1967 г. (1:2 срещу “Селтик”) и през 1972 г., когато отстъпи с 0:2 пред “Аякс”.

“Нерадзурите” за последният отбор от Ботуша, отнесъл купата. През 2015-а и 2017 г. “Ювентус” записа две загуби.

Италианските тимове имат 12 успеха и 16 разочарования на шампионския финал, като в ШЛ балансът е 5:8.

“Интер” за последно бе на финал на евротурнир през 2020 г., когато преклони глава пред “Севиля” с 2:3 в Лига Европа. Неговият баланс в ЕКТ е 8:5. Също може да постигне своебразен "требъл", след като в началото на годината бе на върха за Суперкупата на Италия, а преди дни грабна Купата. Завърши трети в Серия А.

В редиците на “интеристите” личат четирима футболисти с опит в английския футбол - Един Джеко, който може да се похвали със 72 гола в 189 мача за “Сити”, Ромелу Лукаку, Матео Дармиан и Хенрик Мхитарян. Последните трима са обличали екипа на “Манчестър Юнайтед”.

Лукаку е отбелязал 5 гола във вратата на “гражданите”, всичките за “Евертън”.

Съдия на финала е полякът Шимон Марчиняк, забъркал се в скандал в първите дни на юни с участието си на събитие в родината си, организирано от крайнодесния политик Славомир Менцен. УЕФА обаче запази наряда, след като чу обясненията на рефера.

Марчиняк ще влезе в много елитен клуб на арбитри, ръководили финали на Световно и на Шампионската лига. Любопитно е, че покрай двубоя за короната на Мондиала в Катар с добро го помнят аржентинците Хулиан Алварес ("Манчестър Сити") и Лаутаро Мартинес ("Интер"). Много вероятно е вторият да е титуляр.

Във финалистите тази вечер няма френски национали.