Учени откриха, че има един протеин, който играе централна роля при стареенето на кожата, съобщава електронното издание Eurekalert (Юрикалърт).

Това е възпалителният цитокин IL-17, сочи изследване на експерти от намиращите се в Барселона Институт за изследвания в областта на биомедицината и Национален център за геномен анализ.  

"Стареенето е свързано с леко, но постоянно възпаление, а в кожата то се характеризира със значително увеличаване на IL-17, което води до влошаване на състоянието ѝ", обяснява д-р Палома Сола от научния екип.

С напредване на възрастта в кожата настъпват редица структурни и функционални промени, след които са намалена способност за регенерация, отслабена е функцията ѝ да действа като бариера и други.

"Резултатите ни показват, че протеинът IL-17 участва в процеси, свързани със стареенето. Наблюдаваме, че блокирането му забавя появата на различни недостатъци, характерни за кожата в по-напреднала възраст. Това откритие дава нови възможности за терапия при някои от симптомите или за улесняване на възстановяването й след операция, например", обяснява д-р Аснар Бенита от изследователския екип.

Предишни проучвания показаха, че този протеин е свързан с автоимунни кожни заболявания, сред които и псориазис, както и че съществуват лечения, които блокират IL-17.

"Този протеин е от съществено значение за жизненоважни функции на организма, като например защитата срещу микроби и заздравяването на рани, така че постоянното му блокиране не е възможно. Наблюдавахме, че от временното му потискане има ползи, които биха могли да представляват интерес на терапевтично ниво", каза д-р Гиомар Соланас от Института за изследвания в областта на биомедицината в Барселона.

Бъдещата работа на изследователите ще е насочена към изясняване на процесите на стареене, които са свързани с възпалителните състояния на кожата и връзката им с IL-17. 

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нейчър ейджинг", уточнява БТА.