"И е време да бъде изметен този - както казах - политически боклук..."

Благодарение на тези свои думи Иван Гешев напусна страната днес като главен прокурор, а ще се прибере... почти свален. 

Пленумът на ВСС гласува с 16 "за" на 4 "против", че предлага на президента да подпише указ за предсрочното освобождаване на главен  прокурор - за пръв път в демократичната история.

Както е известно, президентът има право да върне предложението само веднъж. Но няма срок, в който трябва да се произнесе.

Гешев бе свален точно толкова шеметно, колкото кариерата му го изстрелваше по йерархическата стълбица на прокуратурата - шеф на Спецпрокуратурата, зам.-главен, главен прокурор.

"Главата" му бе взета по безпрецедентен начин - в негово отсъствие, след като той просто стана и си тръгна по обед, позовавайки се, че има предварително заявена командировка в Страсбург.

Въпреки това мнозинството в Съвета настоятелно гласува, че той злоупотребява с правото си на защита (неясно защо си тръгна и адвокатката, която бе наел, б.а.) и прие да продължи днес процедурата, а да не я отлага. 

За това главният прокурор да остане гласуваха само Пламен Найденов и Евгени Иванов от Прокурорската колегия, Вероника Имова от Съдийската колегия и - доста изненадващо Олга Керелска.

Последната - един от най-острите критици на главния прокурор в Съвета, направи изявление, че това не е знак на одобрение към Гешев и методите му. А че не е ясно по какви съображения верните му прокурори си обърнаха мнението след изказването на Мария Габриел, че ще свалят обвинител № 1.

"Политическите сили сигурно ще се сменят, но ние с това гласуване няма да допринесем по никакъв начин за изясняване на нещата – някакво изчистване, катарзис или каквото там го наречете", каза Керелска.

Благодарение обаче на промените от 49-ото Народно събрание, само за този от "тримата големи" вече са нужни 13 гласа за импийчмънт, а не 17 - колкото трябваха, когато Гешев бе избиран.

Въпреки, че главният прокурор атакува закона пред КС незабавно след публикуването му в Държавен вестник по-миналия петък, той в момента е действащ, тъй като конституционалистите не са се произнесли по допустимостта на искането.

Изключително тежки, но точни думи каза председателката на ВКС Галина Захарова. Тя каза, че не става дума просто за арогантен израз, който поначало не би следвало да е присъщ за никой от магистратите. И не просто - за политизираност:

"Особено опасно и тежко укоримо за мен е, че цялото му поведение е насочено към постигане на определена политическа цел.

Тук се касае не само за превратно упражняване на функции и правомощия, а за дълбоко навлизане в политическия живот! И то, за съжаление, със средствата на наказателния процес и наказателното производство!"

Тя конкретно посочи образуваните преписки срещу политически лица (каквито информации продължиха буквално да валят и днес, докато Съветът заседаваше, б.а.) и привикването на разпит на членове на ВСС, от които се виждало ясно:

"Инструментариумът на наказателния процес се използва не само като заплаха за използване и интервенция в политическия живот, но и като агресивно средство за постигане на политически цели.

Наказателният процес не може да бъде инструмент за отмъщение и за увреждане на интересите на когото и да било."

Тя напомни и че няма нищо вярно в думите на Главния, че е накърнена независимостта на съдебната система - защото тя не е само прокуратурата и не е главният прокурор.

А Цветинка Пашкунова напомни, че думите на Гешев "за политическия боклук", "измитането" и пр. са нещо повече от просто невъзпитани – тя видя в тях закана за саморазправа.

"И в случилото се в следващите дни е обективирана тази закана", напомни тя, визирайки вълната от искания на имунитети, за които уж независимата и неподчинена на Гешев прокуратура спонтанно се сети.

Пашкунова напомни, че са били възбудени наново разследвания, спрени от 10 години.

Много остър бе Георги Кузманов - за сравнително мълчаливия бургаски прокурор, който изигра активна роля в импийчмънта, се чуваше, че той е автор на оригиналния текст на първото искане за отстраняване на Шефа - от 12 май. А другите само подписали.

В предългото си изказване днес Кузманов рече:

Ако е изложен на стрес, с който не може да се справи, човек търси специализирана помощ – да се успокои! А не прави публични изяви;

Дадохме му многократни шансове и подкрепа – в името на правосъдието... В името на консолидацията на прокуратурата. Не сме давали вот за използване на прокуратурата за лични цели, за изява на лични преживявания и на неуравновесеност;

Прийомите (му) бяха образуване на досъдебни производства срещу вносителите на предложението, замерянето ни с нерегламентирани записи и др.;

Като е бил толкова много стресиран, защо реши да дава брифинг точно в този момен?!

Лабилният главен прокурор, както и морално невъздържаният главен прокурор не е равен на смелия - както той прецени действията си.

Никой от тези, които обичайно "задават посоките" на Съвета - Георги Чолаков или Боян Магдалинчев дори не взеха думата да се изкажат с мотиви.

Показателно е, че за днешното заседание се появи единственият на практика официален представител на ДПС в Съвета - Стефан Гроздев. И той гласува "за" импийчмънта.

Предложението за предсрочно освобождаване поради уронване престижа на съдебната власт (чл. 129 от Конституцията) дойде от четирима вносители от прокурорската колегия на 22 май - Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов и Йордан Стоев. 

Пленумът се занимава с темата четирикратно - на 1, 5, 8 юни и днес.

Заседанието "по същество" започна в четвъртък, а свърши в понеделник в 18:40 ч.

Окончателният текст на решението на Пленума е от две точки:

- Установява основание за предрсрочно освобождаване – действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

- Предлага на президента предсрочно освобождаване.

И един спомен от 2019 г.

На 24 октомври 2019 г., със смазващо мнозинство и бравурно настроение монолитна група от 20 члена на ВСС гласува Иван Гешев за главен прокурор - това е много повече от нужните му 17. 

Тогава Красимир Шекерджиев - върховен съдия от ВКС, който впоследствие напусна съвета по принципни съображения, обосновава вота си "против":

"Няма да го подкрепя, защото в битието си на наказателен съдия от повече от 20 години съзнавам с какво фигурата на главния прокурор е изключително важна – тя трябва да е на човек, който по-скоро ще обединява, отколкото ще воюва.

Моето впечатление от Гешев е като на човек, който е готов да води всяка битка, в която бъде въвлечен, да отговори реципрочно на всяко едно нападение, на което той или колегите му бъдат подложени.

Фигурата на главния прокурор е такава, че той 7 години ще бъде под прожекторите, ще има безброй врагове, но ако изберем главен прокурор, който отговаря реципрочно на всяко едно нападение, то тогава ние по-скоро ще произведем много войни, отколкото да доведем до работеща ситуация.

Имаме нужда от главен прокурор, който да стои назад, да извършва кабинетна и аналитична дейност, а не човек, който ще отговаря на всяко нападение, защото това няма да потуши напрежението, а ще създаде по-голям проблем“, заяви преди повече от 3 г. и половина Красимир Шекерджиев.