Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков, бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщиха от прокуратурата.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Петков на основание чл. 110 от Конституцията на Република България.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК).

По този казус веднъж бе образувана прокурорска проверка на Петков, докато бе служебен министър. Но после тя бе спряна.

Самият Петков вече коментира, че ще си даде доброволно имунитета. Но иска преди това да има комисия, за да стане ясно колко е несъстоятелно искането на прокуратурата. Петков поясни, че ще си даде имунитета един ден преди комисията да излезе с решение.