Софийската районна прокуратура е предложила на Иван Гешев да внесе "мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу К.П. - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание".

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение в 9:01 ч.

Става въпрос отново за прословутата декларация за двойно гражданство на Кирил Петков -. заради нея веднъж му бе образувана прокурорска проверка - като служебен министър, но после прокуратурата премисли и я спря.

Както и Клуб Z писа, на 16 декември 2021 г. държавното обвинение прие, че тази декларация имала само "заявителски и уведомителен характер и няма доказателствена стойност."  Затова прокуратурата постанови отказ от разследване по чл. 313 от НК - за документно престъпление (интересен детайл е, че в момента Иван Гешев се съпротивлява яростно именно срещу нововъведения закон - да може отказите на прокуратурата да не са единствено в нейното "поле", а да се обжалват пред съд, б.р. на Клуб Z)

Сега напротив - срещу него е образувано наказателно преследване. Според Конституцията за депутат може да бъде избиран човек, който е само български гражданин.

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", пишат от прокуратурата.

Иван Гешев предприе широка кампания от дела срещу политици - новообразувани, възобновени стари и дори преразгледани предишни откази от проверка, след пресконференцията си на 15 май. На нея той обяви, че е натискан да подаде оставка и дори заплашван, че някой ще натисне "enter".

Иначе що се отнася до Кирил Петков, той бе даден през юни 2022 г. на прокуратурата и за държавна измяна - от т .нар. патриот Ангел Джамбазки.

Петков: Не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система

Кирил Петков реагира чрез профила си във фейсбук. 

"Искането за сваляне на имунитет идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за прословутата декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс", посочва съпредседателят на ПП. Което е факт.

Петков се обръща задочно и към службите, които вече многократно обвини в опит да се саботира редовно правителство:

"До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите?"

Бившият премиер, който наскоро призова всеки с поискан имунитет сам да си го даде, сега заявява, че ще се съгласи за сваляне на депутатската му защита. Но не веднага, а след като парламентарната комисия, която ще се сформира, се произнесе по казуса с гражданството.

"Аз съм горд, че се отказах от второто си канадско гражданство, точно за да мога да бъда част от промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност.

За моя имунитет: ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам" - заявява той.

Клуб Z напомня, че вчера - в рамките на тежка дискусия в Пленума на ВСС по искането за "импийчмънт" на Иван Гешев, не друг, а членове на прокурорската колегия го обвиниха, че е впрегнал целия ресуерс на държавното обвинение за лични цели. Самите челнове на ВСС получиха призовки.

Те твърдят, че обвинител №1 в момента въздейства на всички наблюдаващи прокурори и че в прокуратурата се работи денонощно, за да се отправят обвинения срещу политици.

Огнян Дамянов директно заяви:

"Г-н Гешев, морално ли е да използвате правомощията, които са ви дадени – извинявайте, ама аз го виждам като да си спасите кожата?! А не да защитавате обществения интерес."

Ето и оригиналното съобщение от тази сутрин:

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание снемане на имунитета на депутат

Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу К.П. - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни.

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.