Съпругата на депутата от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Даниел Лорер – Виолета Лорер, е оттеглила кандидатурата си за Европейската инвестиционна банка, посочи пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев.

Случилото се вчера, той коментира "като много шум за нищо".

Василев обясни, че тези позиции трябва да се подновят до петък, като те винаги са били изпълнявани или от съветник на министър, или от директор на дирекция. Василев каза още, че тук не става въпрос за позиция, която Лиляна Павлова заема, която е истинската позиция на България в банката, а става въпрос за позиция, която не е със заплащане от банката, която трябва четири пъти годишно да приема счетоводните отчети.

"Не мога да ви кажа защо стана напрежение. Ако ви кажа имената на хората, които досега са заемали тези позиции, няма да ги знаете, както имената на хората, които сега ще ги заемат, пак няма да ги знаете", добави Василев.

Той поясни, че това са позиции, които се водят директори, които контролират счетоводните отчети на банката. По думите на Василев тази позиция не е на заплата и се събира четири пъти годишно, затова директор дирекция в министерството може да я съвместява.

"Държавата упражнява контрол върху счетоводната отчетна дейност на банката. Мисля, че има доста народните представители, чиито половинки работят в администрацията под някаква форма.

В момента г-жа Лорер, тъй като се вдигна голям шум и не иска да вреди на България, сама оттегли кандидатурата си", съобщи Василев.

Той добави, че сега влиза Гергана Беремска на тази позиция, директор на Дирекция "Международни финансови институции".

Василев уточни, че назначенията се правят от хората, които трябва да носят отговорност за тях.

Според него реакцията е била абсолютно непремерена и не мисли, че "идва само от колегите от ГЕРБ, идва до голяма част и от пресата и от неразбиране за какво точно става въпрос".

Вчера в своя позиция от ГЕРБ заявиха, че са разбрали за номинацията на Лорер от медиите и малко по-късно отново от медиите разбрали за оттеглянето ѝ. От политическата формация посочиха, че "подобни разминавания в комуникацията между партньори са недопустими" и не биха ги толерирали занапред.