Докато чакаме новият кабинет да се окопити, а новото мнозинство в парламента да се натутка, драмите около националната политика малко затихнаха - което ни дава възможност да обърнем внимание на една друга предстояща политическа битка, а именно предстоящите местни избори тази есен.

В новия епизод на Z-Каст ни гостува Борис Бонев - вече не просто един независим общински съветник, а лидер на нова партия - "Спаси София", която, както той обеща преди години, вече е политическа сила, която преди дни представи своя обновен План за София.

Софиянци знаят отлично какви са основните проблеми на столицата - и ни интересува най-вече какви са конкретните методи, с които политиците ще ги решат.

"Не е нужно да откриваме топлата вода. През годините на своето съществуване "Спаси София", освен че имаме стотици експерти, сме провели многобройни срещи с кметове на други градове в Европа, с директори на общински дружества в тези градове, зам.-кметове... хора от различни градове, които са решавали проблеми, които имаме в момента", обясни Бонев. "Освен, че всички тези хора са готови да дадат своя опит на София, по-важно е, че ние виждаме и сме анализирали внимателно едни и същи мерки, които се прилагат навсякъде и работят."

В Столична община има много интриги и нездравословна среда на работа, които пречат на немалкото кадърни хора там, отбеляза той. Затова е ключово какво е лидерството на общината.

"Първо и най-важно - трябва да бъдат поставени ясни условията, по които ще работи общината от тук занапред. Да е ясно от най-високо ниво, че корупцията не се толерира, че посредствеността не се толерира, и за всички тези, които демонстрират едно от двете качества, или двете заедно, ще има изключително тежки последствия."

"Спаси София" все още преговаря с ПП-ДБ за съвместно явяване на местните избори, но крайното решение дали и как ще стане това ще дойде много скоро, обеща Бонев.

Обединени, трите политически сили имат всички шансове да изместят сегашните управляващи от ГЕРБ-СДС и ВМРО от общинския съвет, а може би и от кметството. Но как тогава "Спаси София" ще работят с държавната власт, където техните евентуални партньори са в коалиция?

"Ние нямаме притеснения да преговоряме с действащото мнозинство. Успяхме чрез ГЕРБ и през ГЕРБ да прокараме наши идеи, които да се осъществят и да носят ползи на хората. Така че сме доста убедителни в подхода ни", отбеляза Бонев.

Ако обаче на национално ниво няма никакво разбиране за проблемите на София, е напълно възможно в бъдеще "Спаси София" да се яви и на национални избори, призна той.

Как може да се реши проблемът с лошото строителство? Ако се направи "черен списък" със строителите, които се провалят в последните 20 години, ще останат ли такива за "белия списък"? Готови ли са "Спаси София" от малък играч в опозиция да се справят с отговорността на партия във властта?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в Z-Каст 124:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.