В рамките на дълга и сравнително безрезултатна дискусия днес ВСС покани всички ръководители на всякакви звена на системата от София да разкажат за проблемите си по "квартирния" въпрос.

Полезно, в началото Боян Новански от Комисията по управление на собствеността, очерта какви са реалностите. А именно:

- че сградата на бившия механотехникум "Сталин" на бул. "Ал. Стамболийски" се нуждае поне още от 2,5 - 3 години ремонт;

- сградата на Римската стена, на бул. "Др. Цанков, от поне 1,5 - 2 години;

- бъдещата сграда на Административен съд София-област е на проект - има само парцел, дори няма избран изпълнител. Т.е. - минимум 3 години;

- както и че е напълно невъзможно, или поне нереалистично да се очаква Съдебната палата да се надстроява с 2-3 етажа, заради специфките на историческата сграда.

Той обяви, че Комисията по управление на собственоста е имало доскоро 3 варианта за идеи, а в последно време има още 3.

Стана ясно нещо отдавна известно - почти всички искат вечно, на всяка цена и безаплационно да са единствено в Съдебната палата. А там място няма, всички са един върху друг и категорично не може да се спазят дори 4 кв.м жизнено пространство, които се полагат на всеки затворник у нас.

В последвалата дискусия се чуха обвинения, че открай време всички се опитват да изгонят Военния, Военно-апелативния и съда на София-област, както и кой председател на колко кв.м се шири.

И дори:

"Аз видях вашия кабинет - дали не може да се прегради на две..." или

"Хайде да не си мерим председателите".

Алексей Трифонов, председател на Софийския градски съд описа тежката ситуация в Съдебната палата - особено след като към СГС се вляха съдии и администрация от закрития Спецсъд (след закриването, освен хората, висящите дела на спецсъда отидоха също в СГС, както и материята, по която правораздава, б.р.).

160 съдии и стотици (към 600) служители са по трима кабинет, обясни той. Има отявлен недостиг на съдебни зали, което води до безумни отлагания - например въззивни бракоразводни дела се насрочват за след една година, а по тях хората традиционно са нервни и бързат.

Наистина, СГС получи и сградата на бившия спецсъд на "Черковна" 90, но пък сега има смесени състави - от "старите" и новопостъпилите съдии. Така част от членовете на един и същ съдбен състав се падат  едни в Палатата, едни на "Черковна".

Дори сисадмините работели 8 човека в една стая от 16 кв.м.

Трифонов изрече забележителни думи, които сигурно биха потресли всеки негов колега - магистрат от "белия свят:

"След създаването на 4 нови състава успяхме да усвоим едно мазе за деловодство."

Имало и „една стаичка до мазето“ с кръгла масичка и три-четири стола.

"За съжаление, усвоихме и тази зала, защото в един момент се оказа, че няма къде да държим томовете по делата, които се боразуват по искове на КПКОНПИ."

Но съдиите, администрацията, „като че ли вече са свикнали с теснотията, с ограничното пространство“, по-важно било, че не достигат зали, в които да се заседава.

Александър Желязков, зам.-председател на Софийския аплативен съд, бе не по-малко картинен и образен.

Той каза, че от съдиите - 70 човека, след като към тях също са се влели хора от Апелативния спецсъд, всички до един са по 3-ма в кабинет. А кабинетите са под изискуемата жизнена среда на човек – до един.

Проблемът с администрацита и огромния обем дела, е колосален:

"Буквално томовете започват да пълзят към коридорите и към общите части на Съдебната палата... Те реално застрашават физическото здраве на деловодителите. Те буквално се опасяват от надвисналите над тях лавици."

Съдийският шеф напомни, че и всички мерки за нетоклонение от цяла Западна България са при тях, а това означава - и множество конвоирани лица. Плюс - че наследените дела от Апелативния спецсъд са традиционно с множество участници.

Военните съдии, които традиционно са "на прицел" заради ниската натовареност, пък изтъкнаха в своя подкрепа, че единствено в Съдебната палата има регистратура, която е сертифицирана да работи с класифицирана информация от НАТО и ЕС - за специфични секретни документи.

От Военно-апелативния съд изстенаха:

"Раздали сме си всичко, нямаме накъде повече да се свием. Разполагаме с по 4 кв.м на човек, ако не знаете – в затвора се полагат по 3!" (всъщност и в затвора е 4 кв.м, бел. ред.)

Но признаха, че по техни данни най-много се шири Софийската градска прокуратура..

Да усвоим параклиса

И понеже се видя, че на земните "началства" от НАТО и ЕС по-трудно ще се посегне, зам.-шефката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова (но призна, че говори от името на шефката) призова:

На "Черковна" има някакво помещение, което в момента представлява параклис. Но би могло да се ползва за срещи, за деловодство и пр.“

На идеяте реагира Алексей Петров, който каза, че ако трябва - предоставя кабинета на бившия председател на спецсъда, само и само „да не посягаме на параклиса“.

(Клуб Z напомня, че легендарния параклис вътре в съдебна сграда, слуховете свързват с мандата на Иван Гешев като шеф на Спецпрокуратурата.)

Пак Боян Новански обобщи, че дори да станат готови всички ремонти, няма да се изпълнят всиччки претенции:

В най-добрия случай, дори да се намигне към правилата за безопасен труд, сградата на Механото на "Ал. Стамболийски" би побрала максимум 400 човека, тази на "Др. Цанков" - максимум 300 души, а на "Черконвна" - най-много 400 .

А само СГС са 695 човека (той брои общо - магистрати и и служители, б.р.), а на Софийска градска прокуратура - 503. Т.е. 1198.

"Ако искате да ги съберете на едно място – съд и прокуратура, то очевидно това ще е само Съдебната палата", пресметна Новански.

Боян Магдалинчев даде вариент - че е много належащ въпросът за изграждане на архивохранилища. Те могат да са извън същинските съдебни сгради, но в близост до тях.

Рециклира се дори старата и нереализирана идея - Щабът на армията на 4-и километър да бъде ползван за съдебна сграда - от Севдалин Мавров.

Чуха се гласове военните съдилища да се пратят на ул. "Черковна", защото там били... гаубиците и танковете (доскоро Спецсъдът съседстваше с Военно-историческия музей, б.р.).

Около 2 часа след началото на заседанието представляващият Боян Магдалинчев благодари на всички, че информацията е била много полезна и ще я вземат предвид при каквото и да било решение.

И толкоз.