Вторият опит за прожекция на белгийски филм "Близо", набеден за "педофилски" и "окуражаващ хомосексуалността", бе успешен - този път представителите на "Възраждане" и християнските фундаменталисти не дойдоха пред столичното кино "Одеон".

Прожекцията бе част от културната програма на шествието за човешки права "София Прайд".

Миналата седмица малка, но шумна група националисти с тениски на партията на Костадин Костадинов излязоха на протест пред киното. Причината - не им харесва белгийската лента, вече излъчвана близо 10 пъти у нас, а миналата година - в Кан, където получава Голямата награда на фестивала. Разбира се, във филма няма педофилия или хомосексуални отношения.

Според очевидци и кадри те са крещели обиди, предимно хомофобски, обвинения в педофилия, приклещват жена и я засипват с обидния според тях "джендър". Полицията ги допуска в киното с тупания по рамото и поздравления, където тормозът продължава. Накрая организаторите отменят прожекцията. А тази седмица бе обявена нова - за тази вечер. 

Тази вечер пред киното беше само един полицейски ван с четирима униформени, макар че още патрулни коли бяха в района около столичното кино. Разбира се и поне четири телевизии и още журналисти от различни медии. Над 40 минути преди прожекцията десетки се бяха събрали пред киното, някои със знаменца - български, европейски и ЛГБТ. "Възрожденци" не се появиха, и прожекцията започна по план минути след 20 ч. 

Специален гост бе Фредерик Мьорис, посланик на Белгия у нас.

По-рано днес организаторите на "София Прайд" се срещнаха с новия министър на МВР Калин Стоянов, който разпореди и проверка за поведението на полицията миналата седмица. Обсъдени са сигурността и на събитието тази вечер, и на Прайда тази събота. По-рано днес в Пловдив друг депутат на Костадинов с група мъже се опитва да нахлуе в кино - излъчващо филма заради фестивала "Франкофолия", който няма нищо общо с Прайд. Пловдивските полицаи обаче ги извели от сградата.