България трябва да намали зависимостта си от изкопаемите горива и да започне бързото прилагане на механизма REPowerEU, като финализира съответната глава в своя национален план за възстановяване и устойчивост.

Това са част от договорените днес препоръки на страните членки (Съвета) на ЕС, които са в рамките на пролетния пакет на Европейския семестър. Те са за програмите за реформи и за сближаване у нас и са същите като отправените от Европейската комисия към България на 24 май.

Очаква се специфичните за всяка държава членка препоръки да бъдат одобрени на срещата на върха на ЕС на 29 и 30 юни в Брюксел.

България трябва да ги изпълни през тази и през 2024 г.

До края на годината страната ни трябва да прекрати мерките в подкрепа на енергетиката, които са в сила. Спестените в резултат средства трябва да бъдат пренасочени за намаляване на бюджетния дефицит. В случай, че при увеличаване на цените на възобновяемата енергия пак има нужда от подкрепа, трябва да бъде гарантирано, че мерките са насочени за защита на уязвимите домакинства и компании, че са финансово поносими и че запазват инициативите за пестене на енергия.

Необходимо е гарантирането на разумна финансова политика, най-вече чрез ограничаване на номиналното увеличение на национално финансираните нетни първостепенни разходи до не повече от 4,6 на сто през 2024 г.

България трябва да запази националното финансиране на публичните инвестиции и да гарантира ефективното усвояване на безвъзмездните заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и други европейски фондове, за да бъде постигната разумна средносрочна фискална позиция.

Съветът препоръчва също България да гарантира ефективна структура на управление и за засили административния капацитет с цел бързо и успешно прилагане на националния план за възстановяване и устойчивост. Необходимо е бързо финализиране на главата за механизма REPowerEU с оглед бързото започване на неговото прилагане. Нужно е бързо прилагане на програмите по кохезионната политика.

България трябва също така да намали зависимостта си от изкопаеми горива и да ускори прехода към чиста енергия чрез по-бързо разгръщане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Същевременно трябва да бъде увеличен капацитетът на хранилищата с цел по-голяма гъвкавост на енергийната система. Брюксел съветва за засилим инфраструктура на газовата мрежа и да подобрим управлението й чрез свързаност и въвеждане на „умни“ елементи в мрежата. Трябва да продължат усилията за повече взаимна свързаност със съседните страни.

За да бъде насърчена енергийната ефективност, е необходимо ускоряване на реновирането на сградите и справяне с енергийната бедност. От Комисията препоръчват насърчаване на нови решения в сферата на топлофикацията и устойчивия градски транспорт, както и ускорено развитие на железопътната структура.

ЕК отправя и препоръка за осигуряване и придобиване на умения, необходими за зеления преход.