Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Това посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

„Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт“, пише Сарафов. 

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава“, допълва и. д. главен прокурор. „

Според Сарафов призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез „законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото.“

Едва ли има съмнения кой е адресат на посланието му. 

В петък Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събра на извънредно заседание и избра за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов.

В съвсем кратката дискусия надделяха аргументите единствено на дългия му стаж като зам.главен.

Това стана - и на фона на критики, че Пленумът, който назначава главния прокурор, е единственият компетентен орган, който би имал право да излъчи и временно изпълняващ функциите.

На фона на това ПП- ДБ поиска оставката на Сарафов още същия ден. 

Днес остри критики към тях обаче изказа и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сарафов ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС. 

Позицията е публикувана и на фйсбук страницата на прокуратурата.