Говорителят на партия “Възраждане” г-н Волгин, също като депутатите ѝ, отделил ценно ефирно време, платено от данъкоплатеца, да прочете статуса ми за нуждата от парламентарна изолация, “санитарен кордон”, за фашизоидните партии.

Благодаря.

След това нарекъл подобна политика “фашизъм”.

Това е голяма глупост. Управление се формира от мнозинства, никой не е абониран да участва. И аз винаги съм бил привърженик на преговорите за формиране на мнозинства, на компромиса, на представителната демокрация с всичките ѝ недъзи. Нещо повече - привърженик съм на умереното политическо говорене и голям противник на радикализма и поляризацията.

НО! И то е голямо “Но”.

Да опитваш да култивираш крайно фашизоидно поведение като това на “Възраждане” чрез предоставяне на властови позиции не е нито демократичност, нито либерализъм, а обикновена глупост.

Хитлер през 1933г. съвсем не е единственият пример за пагубните последици от подобно поведение. Да напомня - тогава Хитлер печели избори с около 30% (и по-нисък резултат от предишните) след поредица саморазпаднали се парламенти. И едни почтени, но много глупави хора от консерваторите, центъра (католиците) и социалдемократите решават, че техните идейни различия не позволяват да съставят правителство. И консерваторите и центъра правят Хитлер канцлер. Останалото е история. Историята на десетки милиони загубени животи.

Не по-ведър пример са почтените, но глупави хора, които легитимират БКП в рамките на ОФ. И още много.

Но историята учи. И в днешна демократична Европа партиите, които проповядват насилие, които възпрепятстват други партии да ползват парламентарната трибуна, които сла̀вят агресивни диктатури, са зад санитарен кордон. Освен ако се докаже, че призивите им за насилие са подплатени с подготовка за насилие. Тогава са зад решетки.

И това няма нищо общо с множеството легитимни национал-консервативни организации, които участват във властта в днешна Европа. Може да ги харесваме, може и не. Аз - не. Но те, за разлика от ”Възраждане” и Волгин, не са нито антидемократични, нито пропутински говорители.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието е на редакцията