Прокурорите от ВСС ще предложат още утре на Пленума да открие процедурата за избор на нов главен прокурор. Днес те приеха и съответния времеви график за това, както и кадрова справка, която трябва да се изготви за кандидатите.

Изборът е насрочен за 26 октомври, четвъртък. Което означава - на Димитровден.

На свое заседание осмината (един е в отпуск, колегията по принцип е непопълнена с един член, а 11-ият беше Иван Гешев, б.р.) изтъкнаха, че това тяхно задължение произтича от Закона за съдебната власт, където изрично се казва, че при предсрочно прекратяване на мандата процедурата трябва да стартира в 7-дневен срок.

На практика Гешев не е главен прокурор от 15 юни - от момента на полагане на подписа на държавния глава под указа, съобщи днес Огнян Дамянов.

Така кадровиците приеха следната хронограма:

- на 4 последователни Пленума, от 29 юни до 20 юли, ще могат да се правят предложения за кандидати (както е известно, на такива имат право най-малко трима от Прокурорската колегия и министърът на правосъдието, б.р.);

- 3 август е крайният срок за представяне на концепциите на кандидатите;

- 8 август е срокът за публикуване на концепциите им;

- до 19 септември трябва да се получат становища за кандидатите от Комисията по атестиране и конкурси и Комисия "Професионална етика".

- обсъждане на докладите на Прокурорската колегия ще се състои на 21 септември.

- тогава и ще бъдат обявени дата, час и място на изслушване на кандидатите и съобразно хронограмата това трябва да стане на 26 октомври 2023 г.

Освен това с 8:0 бе прието точката да се прати като извънредна на утрешния Пленум, който и без това се очаква да бъде "горещ" - заради насроченото обсъждане дали Прокурорската колегия правилно е избрала Борислав Сарафов за и.д. главен прокрор.

Последното, което направиха осмината заседаващи членове днес, бе че утвърдиха образец на кадрова справка за бъдещите кандидати.

Така със солидна доза вероятност може да се предположи, че ще има прецедент - този ВСС ще избира и следващия главен прокурор, въпреки че заседава извън законноустановения си мандат, който изтече на 3 октомври 2022 г.