Иван Гешев е освободен от поста главен прокурор, съобщи БНТ. За пръв път в демократичната ни история обвинител №1 бива отстранен преди края на 7-годишния си мандат.

Това става, след като президентът Румен Радев е подписал предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното му освобождаване от длъжността главен прокурор. 

Пленумът одобри с 16 "за" на 4 "против" импийчмънта.

Предложението бе гласувано в понеделник и внесено на следващия ден в деловодството на администрацията на президента. Текстът,гласуван от ВСС, гласеше "да се изпрати незабавно". Хипотетично можеше държавният глава да забави подписването, тъй като няма срок, в който трябва да го направи, или дори да го върне, което може да направи само веднъж.

Сложните "връзки" между президент и главен прокурор 

Решението на Радев да не бави указа бе колкото очаквано, толкова и изненадващо.

Двамата започнаха пребиваването си по върховете на властта повече от недружелюбно. Указът за назначаване на Гешев за главен прокурор през 2019 г., бе вторият за някой от "тримата големи", който Радев не подписа от първи път. По-рано, през 2017 г. той върна назначението на Георги Чолаков (ВАС), но изтъкна процедурни съображения - тогава ВСС тъкмо встъпваше и президентът обяви като мотив, че е редно новият състав да "верифицира" избора на Чолаков - на практика, направен от предишния ВСС.

При Гешев, напротив -. той изтъкна принципни съображения, касаещи интегритета на главния прокурор. Така дори надскочи задлъженията си, тъй като никъде в законодателството не пише, че е длъжен да се мотивира.

Отмъщението не се бави. На 27 януари 2020 г. (новият главен прокурор встъпи на 18 декември 2019 г.) Гешев "спонтанно" реши да пита Конституционния съд - как да се импийчне президентът, както колко точно е абсолютен абсолютният му имунитет.

Странно - в десетилетията преди това никой брилянтен юрист, който е бил на върха на системата, не се е сетил за такова питане.

После прокуратурата започна дадава брифинги, на които пускаше подбрани части на СРС, очевидно касаещи държавния глава.

След подгряването с пускането на записи, на 9 юли 2020 г. прокуратурата влезе в Президентството. За изпълнител се ползваха юнаците от Бюрото по защита (от името му още по-рано бе изпаднало "на свидетели", б.р.), което Главния бе направил държава в държавата и ръководеше ръчно.

Проформа предлог бяха две досъдебни производства срещу двама президентски съветници - Илия Милушев и Пламен Узунов. Просто наблюдаващите прокурори независимо и спонтанно така се бяха сетили... Междувпрочем - срещу двамата и до днес дела няма.

Това естествено отприщи протести, като хората съзряха в Радев съюзник срещу обектите на яростта си - главния прокурор и правителството на ГЕРБ.

Случките от последните година-две и особено в последните месеци - еманципирането на Кирил Петков и Асен Василев, както и най-вече възможността да се роди общо управление между ГЕРБ и ПП-ДБ показаха, че Радев може би е враждувал с Гешев по не чак толкова принципни съображеия, а по-скоро припознавайки в него "човека на ГЕРБ-ДПС". Какъвто той несъмнено беше към онзи момент... 

И съответно - оттеглянето на "килимчето" осезаемо сближи позициите на президента и главния прокурор. Срещу общ враг.

Радев обаче до днес мълчеше какви са намеренията му за указа и главния прокурор. Вчера Илияна Йотова даде заявка, че президентът "ще спази буквата на закона".

Това и стана - без опит за обструкции към решението на Пленума на ВСС.

Така на Гешев остава конституционната жалба - срещу начина на отстраняването му с 13 гласа. А ако си удържи на думата, както е заявявал и преди - дело и пред ЕСПЧ в Страсбург, защото бил... "дискриминиран".