Почти съм убеден, че България ще влезе в Шенген до края на годината. Това заяви пред журналисти в Люксембург новият вътрешен министър Калин Стоянов. Той участва в Съвет „Вътрешни работи“.

Стоянов обясни, че присъствието му на Съвета едва на втория ден от неговото встъпване в длъжност не е случайно. По думите му то дава знак на всички, че новото правителство е сериозно ангажирано с европейската интеграция и приемането на страната ни в Шенгенското пространство за свободно движение.

Днес и утре Стоянов има двустранни срещи с колегите си от страните членки на ЕС, с директорите на Фронтекс Ханс Лейтенс и на Европол Катрин Де Бол. Сутринта министърът е имал среща и с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Калин Стоянов се надява Австрия и Нидерландия, които са против приемането ни в Шенген, да бъдат убедени да гласуват за нас.

Случаят с Брат Галев нямало да повлияе

Министърът не вижда опасност случаят със смъртта на Ангел Христов да доведе до ново негативно за нас решение за Шенген.

„Мое професионално мнение е, че няма държава в света, която да не може да бъде премината незаконно. Ние в България също периодично задържаме лица, обявени за международно издирване“, отговори той на въпрос на Клуб Z.

В момента българските власти проверяват начина, по който Христов е влязъл у нас и кога се е случило това.

Колкото до убийството на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка, до момента на Стоянов е известно единствено, че оттам се е завърнал представител на Главна дирекция „Национална полиция“. Той е бил пратен, за да получи информация, която южноафриканските власти смятат, че е редно да получим.

Същевременно от Съвета има добра новина за България, съобщи министър Стоянов. България е получила потвърждение от Европейската комисия, че е взето решение да ни бъдат отпуснати допълнително 45 милиона евро. Тези пари ще бъдат изразходвани за техническо обезпечаване на държавната граница, за купуване на високо проходими автомобили и за възнаграждения на граничните полицаи.

Страната ни обаче ще продължи да търси финансова подкрепа от ЕК, допълни Калин Стоянов.

Същевременно България ще гласува с „въздържал се“ по предложените от Европейската комисия промени в правилата за миграцията и убежището.

„Няма как да сме ангажирани самостоятелно в охраната на държавната граница, която е и европейска. Няма как да бъдем оставени сами да решаваме този проблем. Търсим общ подход за решение на проблема, по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички страни членки. Затова решението ни е такова“, заяви министърът.

Промените установяват обща процедура за предоставяне и отнемане на международна закрила. Предложените правила предвиждат въвеждане на процедура на външните граници на ЕС за оценка на основателността и допустимостта на заявленията за закрила.

Предвидени са също промени на правилата коя държава от ЕС е отговорна за разглеждането на молба за убежище. Комисията предлага “задължителна съпричастност" при финансирането на разходите, свързани с пребиваването на мигрантите. Според Брюксел е необходимо търсещите убежище да подават молба за закрила там, където са влезли в ЕС.