"Възраждане" за пореден път се изяви като патерица на ГЕРБ и ДПС по въпросите, свързани със съдебната власт, кадровите проблеми в нея и реформите. Русофилската партия, която се афишира като антистатукво, отново оказа безценна помощ на най-яркото статукво.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не бе приет дневният ред на заседанието на правната комисия на парламента и то се провали. Предвиждаше се да бъде изслушан правосъдният министър Атанас Славов по темата за избора на Борислав Сарафов като и.д. главен прокурор.

По-рано днес и пленарната зала отхвърли предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" Славов да бъде изслушан.

Наскоро с помощта на "Възраждане" Делян Пеевски бе избран за член на комисията по конституционни въпроси. Тогава "Продължаваме промяната - Демократична България" гласуваха "против".

Преди това по предложение на "Възраждане" и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС следствието бе отделено от прокуратурата.

Президентът вече наложи вето върху тези текстове.

В началото на заседанието на правната комисия Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи отпадане на точката за изслушването на министъра. Аргументът й беше, че утре ще има заседание на ВСС по темата. Атанасова отбеляза още, че министърът ще бъде изслушан в пленарна зала, тъй като в това е заложено в седмичната програма за работа на депутатите.

Според Атанасова е много по-правилно министърът да бъде изслушан, след като е минало заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет и той е поставил въпроса за това кой трябва да избира и.д. главен прокурор.

"Тази точка е внесена от ПП, които настояват за това. Според мен това е намеса в друга, абсолютно независима власт", коментира Атанасова.

Подобно становище изрази и самият Сарафов, малко след като бе избран.

Според Атанасова не е роля на политиците да коментират законосъобразност или целесъобразност при избор на орган на независимата съдебна система.

"Смятам, че са спазени правилата", отговори още Атанасова на въпрос дали е законосъобразно Борислав Сарафов да бъде избран за и.д. главен прокурор.

Обратно предложение направи Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България", който обърна внимание, че изслушването на министъра в пленарната зала е едва 11-та точка в дневния ред за седмицата. И изрази съмнение, че народните представители ще стигнат до там.

"Има огромни обществени очаквания към избора на временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Считам, че ние като народни представители дължим на обществеността отговори на тези въпроси", каза Иванов.

Предложението на Атанасова не бе прието, но малко по-късно не бе приет целият дневен ред за заседанията на комисията. Против дневния ред гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

След почивката от ГЕРБ предложиха прегласуване с идеята промените в Наказателния кодекс, които наред с изслушването също отпаднаха от дневния ред, да останат. Друго тяхно предложение беше свикване на ново заседание след 15 минути само с точката за кодекса.

В крайна сметка дневният ред бе отхвърлен отново, а заседанието на комисията провалено. При това гласуване ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха "въздържал се".