САЩ наложиха днес санкции на двама служители на руското разузнаване, които са се опитали да се намесят в избори в страната като част от "операциите за глобалното зловредно влияние на Москва", съобщи американското министерство на финансите, предаде Ройтерс.

Егор Сергеевич Попов и Алексей Борисович Суходолов, офицери от руската Федерална служба за сигурност, са работили за подкопаване на демократичните процеси в Съединените щати и други държави чрез мрежа от съучастници, се казва в изявлението.

В текста се посочва, че двамата са работили с Александър Викторович Йонов - руснак, когото министерството на правосъдието на САЩ обвини миналата година в многогодишни усилия за използване на политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния с цел намеса в избори.

"Съединените щати няма да толерират заплахи за нашата демокрация, а днешното действие се основава изцяло на подхода на правителството за защита на нашата система на представително управление", заяви служителят на министерството на финансите Брайън Нелсън.

Ведомството не уточни на кои избори са се опитали да окажат влияние двамата руснаци.