СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Недвусмислено и по стар съветски маниер Русия напомня за ядрения си арсенал. Руски бомбардировачи се вдигат в небесата на маневри. Партньорство за сигурност? Сбогом! НАТО трябва да си облече топлите дрешки.

Така започва коментара си Михаел Щюрмер, публикуван днес във в. “Ди Велт”.

“Дали студената война е отминала или не, ядрените оръжия играят централна роля в руската военна доктрина. Още при ранния стадий на войната срещу Украйна Владимир Путин, който между другото е и главнокомандващ на войската, недвусмислено и брутално, в стар съветски стил заплаши Запада: “Някои хора забравят, че ние притежаваме ядрени оръжия.” Сериозно притиснат от падането на цената на петрола, от рецесия и икономически санкции, Кремъл смени политическото поле – там, където може да загуби икономически, иска да спечели стратегически”, пише авторът.

И съвсем не ставало дума за празни заплахи. Припомня се, че от месеци руски бомбардировачи патрулират над международни води в непосредствена близост до границите на натовски държави, както и над неутралното крайбрежие на Финландия и Швеция.

Макар и с изключени опознавателни сигнали, каквито се подават във време на война, бомбардировачите проявявали недопустима агресивност. И не само това. Те били съпровождани от самолети цистерни и охранявани от изтребители.
В международното въздушно пространство най-малко при два случая се стигнало до недопустима и опасна близост до западни граждански самолети. И нищо не навеждало на мисълта, че руските пилоти са получили указания от Кремъл да бъдат особено внимателни, за да се избегнат катастрофални последици.

“Какво цели Путин с тази война на неври”, пита риторично авторът и сам си отговоря: “Съветският съюз залезе, Путин го реанимира.”

Министрите на отбраната на държавите членки на НАТО ще се срещнат в началото на февруари т. г. в Брюксел. За пръв път от две десетилетия те ще разговарят относно ядрена заплаха, по съотношението на силите и контрамерки. Военният комитет, сиреч генералният щаб на пакта, ще представи на групата за ядрено планиране свой анализ относно новите реалности, припомня Щюрмер. Според него на срещата нямало как да бъде подминат въпросът за бъдещата ядрена стратегия на НАТО.

“Отминаха времената, когато ставаше въпрос единствено за разоръжаване до границата на минимума. Умря и надеждата за “партньорство за сигурност” с Русия. В миналото останаха десетилетията на мерки за сигурност и доверие. В тази посока Путин положи огромни усилия. Новата студена война търси нови правила в случай на настъпване на извънредна ситуация."

"Партньорите от НАТО отново ще трябва да се научат да балансират между възпиране и отбрана. Не бива да се допусне Путин да пренапише последната глава на залезлия Съветски съюз по свое усмотрение, заключава Михаел Щюрмер.