Има поне две основания, на които може да бъде оспорен изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това коментира конституционалистът Наталия Киселова пред журналисти на излизане от сградата на парламента. 

Както Клуб Z писа, на извънредно заседание миналия петък само прокурорите от ВСС избраха Сарафов на мястото на сваления - в голяма степен и след негова атака Иван Гешев. 

На 22 юни министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че следващата седмица ще обжалва пред Върховния административен съд законосъобразността на избора на Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Според него Пленумът на ВСС е бил компетентният орган да направи този избор, а не колегията.

„Нека да видим какви са аргументите на министъра, но има поне две основания, на които може да бъде оспорен - едното е, че не са преценени професионалните качества (каквито се изискват императивно за титуляр главен прокурор, б.р.), а другото основание - че не е спазен срокът за свикване на прокурорската колегия. Едното е формално“, каза Наталия Киселова, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос тя уточни, че Борислав Сарафов не е избран, той само е определен за временно изпълняващ длъжността.

Попитана има ли значение какъв документ ще подпишат ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), Наталия Киселова коментира, че документът трябва да е такъв, че той да предизвиква еднакво звучене в двете страни, така че, след като го подпишат, да се чувстват длъжни да го спазват. Според нея седемте гаранции, поискани от ПП-ДБ, трябва да бъдат доста по-юридически издържани.

Най-чистият вариант е да има такъв текст, към който могат да се обръщат при спор и той да води до разрешаване на спора, посочи конституционалистът. По думите ѝ как ще бъде наречен документът е без значение.

"Дали ще е споразумение, дали ще е договор, дали ще е пакт за ненападение, това вече е въпрос на интерпретация", коментира тя. 

В зависимост от това колко подкрепа ще съберат, е възможно да бъде променена Конституцията и преди избора на нов главен прокурор, респективно да изберат нов орган, който да го избере, смята Наталия Киселова. 

Според нея партиите първо политически трябва да решат какви са параметрите на конституционната промяна и след това да търсят консултация с експерти. Другото би било два пъти да се крои една и съща дреха, посочи Киселова.