ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" са се разбрали всяка седмица да провеждат съвет, в който ще участват лидерите на двете формации, както и ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел.

Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков след двучасова среща в парламента между представители на ГЕРБ и обединението. Тя бе посветена на това как може да се изгладят търканията между формациите, гласували "за" правителството, като се има предвид, че партията на Бойко Борисов сформира около себе си мнозинство в парламента с ДПС и "Възраждане", което мнозинство приема закони и решения, искани от ГЕРБ. 

По думите на Петков регулярните срещи ще се провеждат всеки вторник и ще се обсъждат както въпроси по законодателството и дневния ред на парламента, така и други теми (от сферата на Министерския съвет, например, б.р.).

"Така шансът ситуацията да излезе от контрол е по-малък" - допълни Петков.

Това на практика е своеобразен съвет, който обаче засега не може да се нарече "коалиционен", защото двете формации не са подписвали коалиционно споразумение.

За такова настояват от ГЕРБ, докато ПП-ДБ дава заявка, че иска да се намери друга формула.

Ето защо и днес не бе отговорено на въпросите на журналистите дали договорките ще бъдат скрепени в някаква писмена форма. За съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов обаче въпросът изглежда изчерпан.

"Създали сме механизъм за обща работа, както ви беше казано", лаконичен бе той.

От ПП-ДБ не коментираха как от ГЕРБ са се отнесли към поисканите от тях седем точки за изпълнение, първата от които да се спази договорката за създаване на "номинационен борд", който да обсъжда номинациите за смяна на титулярите на регулаторните органи. Припомняме, че ГЕРБ и мнозинството около нея форсираха без предваррителни консултации избор на управители на БНБ и Здравната каса, както и на председател на Сметната палата.

На този фон днес от ПП дадоха заявка, че ще имат своя номинация за гуверньор на Народната банка - след като от ГЕРБ поискаха това да е сегашният титуляр Димитър Радев.

Очаквайте подробности.