"Номинационен борд" между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ ще обсъжда предложените кандидати за различните контролни и регулаторни органи с изтекли мандати. Тази заявка на съпремиерите Николай Денков и Мария Габриел от дните, когато кабинет с втория мандат подкрепен от партиията на Бойко Борисов беше обявен за договорен, бързо се сгромоляса. Регулаторите започват да се редят според проблемните за ПП-ДБ мнозинства по интересите, които ГЕРБ успява да събере. Разбирай, най-вече с ДПС и "Възраждане", а понякога дори с БСП. И то на бързи обороти.

Без никакви обсъждания между двете формации, на сайта на Народното събрание започнаха да се появяват точки в дневния ред на комисии за проекти на решения за приемане на процедурни правила за избор на титуляри в ключови държавни органи. Любопитен детайл е, че самите проекти на решения не само не бяха публикувани, което противоречи на трайната практика на Народното събрание, но и едно от тях не е посочено като включено в дневен ред, но иначе се знае, че предстои. Става въпрос за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ), на нов председател на Сметната палата (СП), както и за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

Както Клуб Z писа, още вчера в дневния ред на комисията по бюджетни въпроси първо се появи точка за правилата за избор на СП, а малко по-късно през деня и тези за избор на гуверньор на БНБ. Самите текстове не бяха публикувани, както стана ясно, противно на практиката. Клуб Z разполага с тях - правилата най-общо са стандартни, прилагани и в годините назад. Предвиждат срок за номинации, изисквания към кандидатите, проверки за принадлежност към Държавна сигурност, процедура по изслушването им, както и по гласуването. 

Точка за разглеждане на правила за избора на управителя на НЗОК не е включена в обявения дневен ред на заседанието на водещата комисия по здравни въпроси за тази седмица, но депутати споделят, че се готви и този избор в близките дни.

Ясно е само едно - от "Продължаваме промяната-Демократична България" не са вносители на тези предложения, споделиха техни представители. А членове на бюджетната комисия разказаха, че са били дори изненадани от дневния ред. Ключова подробност е, че докато няма публикувани текстове, не може да се види и кои са инициатори за предложенията, не ги знаят дори и членовете на "Бюджетна", въпреки че ги гласуваха този следобяд.

За форсирането на процедурите сочи и провелото се гласуване в комисията, при което всички, с изключение на представителите на обединението, гласуваха "за"  срокът за представяне на номинациите и за БНБ, и за СП да е 7 дни. От ПП-ДБ поискаха да е 14, но мнозинството реши да са съкратени. Очаква се правилата да бъдат внесени в също толкова спешен порядък в зала за гласуване, но кога реално ще има избор за нови титуляри - не е указано изрично. Срок е разписан само за номинациите и изслушванията на кандидатите, но не и за това кога трябва да се проведе изборът.

Изтеклите мандати

Както Клуб Z писа, за бързането по отношение на Сметната палата бяха заподозрени ГЕРБ, ДПС и БСП, които в миналия парламент свалиха председателя й Цветан Цветков в момента, в който одитният орган започна да публикува доклади за дейността на Българската банка за развитие, ДКК, "Автомагистрали" и пр. държавни институции със съмнителна репутация назад в годините. Той бе свален ад хок, без мотиви, като случайно или не днес се очакваше да излезе - и излезе - решението на Конституционния съд, с което освобождаването му бе обявено за незаконосъобразно и респективно Цветков трябва да бъде възстановен на длъжност. КС бе сезиран от ПП-ДБ.

С откриването на новата процедура обаче ветоятността Цветков да управлява още дълго Палатата се свежда до минимум.

Мандатите на членовете на СП изтекоха миналата година, като автоматично бяха удължени в резултат на политическата криза и липсата на правителство и стабилно парламентарно мнозинство. Каквато е ситуацията в общо 17 ключови структури, в т.ч. в съдебната власт.

В БНБ висят три изтекли мандата начело с управителя Димитър Радев. Трябва да бъдат сменени и подуправителите Калин Христов (Управление "Емисионно") и Нина Стоянова (Управление "Банково"). Тримата са с шестгодишни мандати, избрани са през юли 2015 г. 

Както е известно, последното редовно правителство - това на Кирил Петков, започна процедурата по подмяна на управителя и двамата подуправители. Започна я даже на два пъти. Като основен кандидат се считаше тогавашният председател на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". От партията твърдо настояваха той да замени Радев. От "Продължаваме промяната" обаче издигнаха свой кандидат - председателят на парламентарната си група към онзи момент - Андрей Гюров. Това бе и една от първите ябълки на раздора между ПП и ИТН в кабинета "Петков". В крайна сметка гуверньор не бе избран и Радев все още изпълнява функциите си като такъв.

Без титуляр все още е и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след като през януари миналото НС прекрати предсрочно мандата на Петко Салчев. Това се случи с внушително мнозинство - с гласовете на ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС, БСП и "Български възход", а формалната причина бяха влошените отношения на Касата с лекарския съюз.

Политическият въпрос

Самосиндикалното форсиране на смяната на регулаторите обаче в основата си е политически въпрос. От "Промяната" и ДБ упрекнаха днес ГЕРБ, че не спазва споразумението за подкрепа на кабинета с ротационен министър-председател, като припомниха декларацията за "национално-отговорно управление", което сегашният премиер Николай Денков (ПП) и Мария Габриел (ГЕРБ), която трябва да седне на същия пост след девет месеца, съвместно обявиха. В нея буквално се казва:

"Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества."

Малко по-рано през деня съпредседателят на ПП Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Борисов кръстосаха опосредствано шпаги чрез медийни изявления. Петков се възмути от мнозинствата, които ГЕРБ успешно формира с ДПС и "Възраждане" по различни въпроси, в т.ч. вчерашното бламиране на изслушването на правосъдния министър Атанас Славов по темата с избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор. Борисов отвърна с: "Като няма коалиция - така ще е". 

Факт, двете формации нямат коалиционно споразумение, а само декларацията "Денков-Габриел", че ще работят за конституционни промени и за съгласуваната предварително управленска програма. В кабинета ГЕРБ е представена на практика само от Габриел, която докато дойде време да заеме поста министър-председател е министър на външните работи. 

От самото начало на тази конфигурация, която всички държат да наричат НЕкоалиция, от ПП посочват, че управлението си е тяхно - министрите и заместник-министрите. 

Като заложник на тези некоалиционни отношения стоят комисиите в парламента, които все още нямат председатели. Такъв има само правната комисия - по силата на "джентълменското споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ председателят на Народното събрание и този на ключовата "Правна" да се ротират. 

В същото време се очаква утре Министерският съвет да обяви ан блок назначаването на областните управители, като по информация на Клуб Z ГЕРБ не участва в процеса на реденето на имената. Това пък може да доведе до разпределение на председателските места в комисиите, което да ощети ПП-ДБ - за сметка на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 

От "Промяната", в хода на преговорите за съставяне на кабинет, вече на няколко пъти предлагаха на Борисов обединението да "вземе" изпълнителната власт, а ГЕРБ - контрола върху нея в парламента. Което не впечатли лидера на ГЕРБ. Парламентът така и така това работи, посочи тогава той.