Докато всички погледи са вперени в подмяната на ръководствата в 17 регулатора, контролни органи и органи на съдебната власт, чиито мандати са изтекли, Комисията за защита на потребителите (КЗП) - друга ключова държавна структура, се тресе от вътрешни скандали.

Служители в КЗП са сезирали ресорния министър - на икономиката, Инспектората на МИИ, прокуратурата, Инспектората към Министерския съвет, Главна инспекция по труда за овладяване на КЗП от страна на сегашното й ръководство чрез еднолично управление, конфликт на интереси, натиск, неправомерни уволнения, неспазване на съдебни разпореждания, съмнителни отмени на издадени актове и др.

Клуб Z разполага със сигнала до изброените институции, подписан от настоящи служители в КЗП, които са в предизвестие за напускане. Те определят случващото се като "обезкръвяване" на институцията.

Рокади и чистки

За КЗП по правило се чува, когато се оповестяват резултати от проверки от широк обществен интерес - като цените на олиото и продава ли се райски газ в дискотеките. Комисията обаче е ключов контролен орган по редица закони - от туризма, през спирните напитки и тютюневите изделия, до недвижимите имоти. Запоследно попадна във фокуса на вниманието, след като назначените от Корнелия Нинова като министър на икономиката трима членове отказаха да напуснат тихо с идването на власт на нови титуляри, назначения на служебния министър на Никола Стоянов. Така през септември миналата година за председател бе посочен Стоил Алипиев.

Недоволството на бивши и настоящи служители тръгва с твърдението им, че Алипиев на практика е подставено лице на бившия дългогодишен председател на комисията Дамян Лазаров. В сигнала са описани косвени фирмени връзки между двамата, в т.ч. чрез дъщерите на Лазаров, техните бизнеси и свързани лица, за да се онагледи, според жалбоподателите, кой на практика дирижира работата на комисията, т.е. Лазаров.

Отделно - до август 2022 г. Алипиев е председател на Национална асоциация за защита на потребителите, като бива заменен с Дамян Лазаров. 

"Над 10 години по-късно, предвид факта, че Дамян Лазаров не е могъл да оглави КЗП, е назначено протежето му Стоил Алипиев като председател на комисията.

Нередностите обаче не свършват дотук - на ръководна позиция директор на Регионална дирекция - София е назначен Ивил Бакърджиев, който е съпругът, или човекът живеещ на семейни начала с дъщерята на Дамян Лазаров - Любов", пише в сигнала.

Интересен е начинът, по който е назначен - първоначално без конкурс, в главна дирекция като експерт и почти веднага след това - като изпълняващ длъжността директор на Регионална дирекция - София, Софийска, Кюстендил, Перник и Благоевград, четем още в жалбата.

В същото време КЗП е обжалвала решение на съда на първа инстанция, с което като директор на столичната дирекция се възстановява уволнената от времената на Корнелия Нинова (когато е и първата вълна от чистки в комисията, б.р.) директорка Елена Гунчева (за казуса с Гунчева - по-долу).

"Логичният въпрос е дали се обжалва решението, за да има място за близкия човек?" - питат служителите "в оставка".

Няколко месеца по-късно е направен конкурс, спечелен от Бакърджиев, според подателите на сигнала - с критерии, отговарящи на човека.

"Мястото му трябва"

След това четем по адрес на Ивил Бакърджиев:

"След назначаването му се започна с непрофесионално поведение от негова страна и прилагане на методи на психически тормоз, принуда и постоянни заплахи за наказания и уволнения на служителите в администрацията. Служителите са обвинявани в обективно несъществуваща корупция, забранена им бе комуникация с други служители от КЗП, както и комуникацията по различните административни производства с търговци без изричното разпореждане на г-н Бакърджиев.

Отношението към "неудобните" служители е унизително и всяващо страх и несигурност. Предвид това в КЗП напуснаха и бяха освободени хора професионалисти, с дългогодишен трудов стаж в институцията. Кой да остане да работи в дирекцията и кой да се "махне" се решава по лични съображения на Бакърджиев. На дългогодишни служители се "нарежда" да си подадат молба за напускане под претекст, че "мястото му трябва". Когато това не се случи, се връчва предизвестие.

Същото се отнася и за назначаването на нови служители, които се явяват на фиктивни конкурси, като директора си."

Засегнатите служители разказват и за назначаването на хора на граждански договори, за "изпълнение на неясно какви задачи". "Необходимостта от тези служители е необоснована и никой не знае каква работа им е възложена и по какви критерии се изплащат заплатите им. Никой не ги е и виждал", посочват те.

Разказват още за възлагане на допълнителни задачи и командировки на "приближените", в т.ч. в празнични и почивни дни, заплащани като извънреден труд - без да има доказателства за полагането на този труд. Сред извънредно работилите е и Бакърджиев, на когото "извънредният труд му се заплати на 100%" по Великден. Това се случва на фона на протестите на служителите в комисията за ниското им заплащане

Голям капацитет

По-нататък писмото разказва как правомощията на Бакърджиев още са се разширили необосновано. "Три месеца след назначаването му като директор на дирекциите София, Софийска, Кюстендил, Перник и Благоевград със седалище в София, предвид "завидния" му капацитет на управленец, Ивил Бакърджиев е назначен и като изпълняващ длъжността директор на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра със седалище Варна". 

"Как г-н Бакърджиев ще управлява две огромни по територия дирекции, след като не успява да си свърши работата в едната и е необходимо да получава възнаграждение за извънреден труд, за да успее да си свърши работата в едната дирекция?", иронизират служителите в КЗП. 

И намекват, че явно има интерес, свързан с туристическия сезон.

Резолюция

Подателите на сигнала призовават и за проверка "дали г-н Бакърджиев като наказващ орган по неизвестни причини отменя и не издава наказателни постановления на определени фирми, за които има написани актове за установени нарушения от инспекторите при извършени проверки". Както и дали други фирми не са санкционирани за същите нарушения. 

Клуб Z разполага с една преписка, която касае установено нарушение в СПА центъра "Фитнес и СПА Есте" в едноименния комплекс в София. Инспекторка на КЗП е съставила акт за извършване на дейност в обекта, който не е бил сертифициран по Закона за туризма. Следва дълга кореспонденция, която приключва с ревизия на акта на инспекторката от страна на Бакърджиев.

Той постановява, че нарушението касае маловажен случай и налага предупреждение. Според служители на КЗП, с които разговаряхме, предпочели да останат неназовани, случаят е показателен за едно и също констатирано нарушение, но с две различни санкции от страна на ръководството ("Есте" е известен като комплексът на Кирил Домусчиев в кв. Изток, в него живееше и Владислав Горанов без наем, б.р.).

"Всичко в момента в КЗП е концентрирано в ръцете на няколко души. Това не е само обезкръвяване на институцията, а направо приватизация", коментират служители с "предизвестия".

Колко пъти можеш да бъдеш уволнен от КЗП?

КЗП очевидно е структура от особен интерес за последните си принципали, след като в мандата на Нинова и назначеното от нея ръководство бяха уволнени поне 10 души, в голямата си част директори на регионални дирекции, някои от които служители на комисията от края на 90-те години на миналия век. Формалният повод: "дигитална некомпетентност". А практиката продължава и сега.

Сред уволнените, както е написано по-горе, е и Елена Гунчева. Бившата директорка на РД - София е окончателно възстановена от съда и е трябвало да се върне на поста си, потвърди тя пред Клуб Z. Но... на 28 юни са й били връчани едновременно две заповеди - една за назначаване и втора - за освобождаване - и двете считано от 30 юни. Този път е освободена с мотива "обективна невъзможност да изпълнява задълженията си". Гунчева е категорична, че ще търси правата си в съда - отново.

В сходна ситуация е и колегата й от Бургаската дирекция Николай Стойков.

Въпроси

Клуб Z се свърза с Ивил Бакърджиев.

"Има пресслужба на институцията. Аз съм никакъв в тази институция. Не бих могъл нищо да коментирам, има институционален ред", заяви само той, препращайки към въпросната пресслужба и изразявайки учудване, че журналист звъни на служебния му телефон.

На сайта на КЗП телефон или имейл на пресслужба не е посочен. Затова отправихме запитване на посочения общ имейл. В момента, в който получим отговор (ако), той ще бъде публикуван.

Отправихме въпроси и до принципала на комисията - Министерство на икономиката и индустрията. 

"След подадения сигнал от служители на КЗП ще бъде възложена проверка по предварително съгласуван график с Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията.

След приключване на проверката ще бъдат предприети всички необходими законови действия, за да се подобрят резултатите и работата в институцията" - посочиха в отговор от МИИ.