Доскорошният главен прокурор Иван Гешев се оплака, че девети ден Прокурорската колегия на ВСС не гласува оставката му. Макар да се счита, че това е формален акт, той трябва да мине през колегията.

Любопитно е, че преди това Гешев според мнозина бе впрегнал целия ресурс на държавното обвинение за лични цели за обратното - да запази поста си.

"Дни преди заседанието на Пленума на ВСС... главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции" - това написаха неотдавна в декларация шестимата вносители на предложение за "импийчмънта" му.

Сега обаче Гешев иска да си ходи и дори е написал с вчерашна дата напомнително писмо - това става ясно от личния му фейсбук профил, чрез който общува напоследък (и който, между другото, създаде на 1 май - в деня на т. нар. атентат срещу него, б.р.).

"Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми за оставка като прокурор.

Както е известно, с указ на президента на Република България от 15.06.2023 г., по предложение на Пленума на ВСС, бях освободен от длъжността главен прокурор за думите "политически боклук, извинявам се за израза”.

Това обаче не ме освобождава от длъжността прокурор в Прокуратурата на Република България", жали се Гешев.

Той обявява, че няма реакция по искането му за оставка, а досега Прокурорската колегия я приела само "за сведение".

След като изнася кратка лекция на доскорошните си единомишленици за практиката на КС, както и ги поучава за "правните последици от упражняването на преобразуващото право на оставка", Гешев ги бомбардира с изречения от сорта на:

"Последната (оставката, б.р.) е правно обвързана като насрещна страна да понесе правната промяна и с решение да прекрати правоотношението на подалия оставка..."

Накрая той ги обвинява - че това било "белег за непрофесионално отношение и дори - за недостатъчна компетентност".

Гешев пита прокурорите от ВСС:

"И ако все още съм прокурор с пълни права - дали мога да арестувам някого, например някой от разследваните в момента политици?"

(Всъщност отговорът на последното е повече от очевиден: ако е наблюдаващ прокурор по конкретното дело, вероятно нищо не пречи да разпореди 72-часово задържане - бел. ред. на Клуб Z)