САЩ са "близо" до това да одобрят изпращането на ракетна система с голям обсег за Украйна. Това са съобщили американски и европейски служители пред "Уолстрийт джърнъл". 

Става въпрос за "Армейската тактическа ракетна система", или ATACMS, която има обхват от около 300 км. Чрез нея украинците ще могат да нанесат удари по цели в Крим, включително базите, на които се изграждат иранските дронове "Шахед". Ракетните системи по модела на HIMARS (обсег 80 км) са особено ефективни в разрушаването на руските логистични пунктове, което военният анализатор Филипс О'Браян определя като "ахилесовата пета" на Русия.

В началото на февруари 2023 г. американците обещаха да изпратят GLDSB (150 км), което само увеличи натиска върху Вашингтон да осигури ATACMS.

До днес обаче Вашингтон отклоняваше молбите на кабинета на Зеленски да достави ракетите с голям обсег. Основните причини са две. Първо, американците са загрижени, че Украйна ще използва оръжието срещу критично важни цели дълбоко на територията на Русия, с което ще предизвика ескалация на конфликта. От "лийковете" на Пентагона, например, стана ясно, че Вашингтон едва е успял в последния момент да убеди украинците да не организират нападение с дронове срещу Москва на годишнината от инвазията (24 февруари 2023 г.). Атака с ATACMS предполагаемо би имала още по-разрушителни последици. Второ, по данни на Пентагона, Америка не разполага с достатъчно количество от скъпите ракети (всяка от тях е на цена 1 милион долара), за да задоволи собствените си нужди, камо ли и тези на украинците.

Въпреки това източниците на "Уолстрийт джърнъл" са обяснили, че в момента се очаква въпросът за ATACMS да получи одобрение на най-високо ниво. Те са забелязали признаци на осъзнаване дори и сред лагера на най-големите скептици в Белия дом, че спешно трябва да се подпомогне украинската борба срещу агресора.

Западните служители обръщат внимание на вътрешните сътресения в Русия, по-конкретно бунта на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин, и виждат във възникналата обстановка подходящ момент да се "натисне газта". 

Високопоставен представител на украинската отбрана e заявил пред "Уолстрийт джърнъл", че Киев е получил положителни знаци през последните седмици, че САЩ се готвят да дадат "зелена светлина" на доставките на ATACMS. Съветът за национална сигурност на Белия дом и Пентагонът не са отговорили веднага на искане за коментар от страна на американския вестник.