Европейският съвет призовава Китай да окаже натиск върху Русия да спре агресивната си война и да изтегли незабавно, изцяло и безусловно войските си от Украйна.

Това се казва в заключенията, посветени на Китай. Те бяха приети днес на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Лидерите на страните членки припомнят, че като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Пекин носи специална отговорност в поддържането на базирания на правила международен ред, на Хартата на ООН и на международното право.

Въпреки своите различия ЕС и Китай имат общи интереси, изтъкват европейските ръководители. Те ще продължат да бъдат икономически партньори. ЕС ще продължи да се бори за гарантиране на равни условия за двете страни, за да бъдат търговските и икономическите отношения балансирани, реципрочни и взаимноизгодни.

Европа ще продължи да намалява критичните си зависимости и уязвимости. При необходимост ЕС ще прибягва до диверсификация и елиминиране на рисковете. Но няма намерение да се „разделя“ с Пекин или да му обръща гръб.

Същевременно ЕС е обезпокоен от нарастващото напрежение в Тайванския проток. Европейският съвет се противопоставя на всякакви едностранни опити за промяна на статуквото със сила или чрез принуда, но потвърждава политиката си за подкрепа на единен Китай.

Европа е обезпокоена и от принудителния труд, отношението към правозащитниците и малцинствата, ситуацията в Тибет и Синцзян, както и отношението на Китай към поетите преди ангажименти по отношение на Хонконг.