Унгария и Полша попречиха на приемането на заключенията на Европейския съвет за миграцията и оставиха решаването на въпроса за втори опит днес.

Това се случи час след полунощ в първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Никой не можа да омилостиви премиерите на Унгария и Полша. Напразни се оказаха усилията дори на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Не се състоя и очакваната пресконференция в края на първия ден.

Приети бяха заключения само за Украйна и за сигурността и отбраната. За днес освен миграцията останаха за обсъждане Китай, икономиката и външните отношения.

И Орбан, и Моравецки бяха категорични, че смятат за неприемлив подхода на ЕС към миграцията. И се зарекоха да няма заключения по въпроса, докато не бъдат взети предвид опасенията на Будапеща и Варшава.

Двете държави са против най-вече разселването на мигранти из ЕС. То се съдържа в постигнатото в началото на месеца споразумение между страните членки. Предстоят преговори с Европейския парламент. Споразумението трябва да доведе до по-строги процедури за даване на убежище по границите за мигранти, за които се смята, че има малко вероятност да бъдат приети. Страните членки ще бъдат поставени пред избора или да приемат определен брой мигранти годишно, или да плащат в общ фонд на ЕС по 20 000 евро за всекиго, когото откажат да приемат.

Унгария и Полша са против задължителното разселване. Орбан и Моравецки разкритикуваха и начина, по който е прието споразумението – с квалифицирано мнозинство. То бе одобрено с гласовете на 21 от общо 27 членки.

Орбан и Моравецки са поискали да бъде прието съвместно изявление, според което решенията за миграцията в ЕС да бъдат вземани само с единодушие, съобщиха дипломати.

Споразумението няма да бъде отменяно, увериха пък нидерландският премиер Марк Рюте, белгийският му колега Александер де Кро и други лидери.

Според някои ръководители Орбан и Моравецки дори не искали на този Европейски съвет да бъдат приемани заключения по въпроса.

Бунтът на Унгария и Полша със сигурност доведе до един резултат, коментираха дипломатически източници. И той е, че оттук насетне миграцията ще стане тема на всеки Европейски съвет, така както сега е Украйна, а преди бе пандемията от COVID-19.